Kálmáncsehi Sánta Márton III. Tudományos Diákköri Konferencia

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) február 5-én rendezte meg a Kálmáncsehi Sánta Márton III. Fiatal Kutatói és Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek témája A keresztyén és tudományos élet- mint életpálya modell a XXI. században. A rendezvénynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, a Diakóniai Koordinációs Iroda igazgatója, dr. Fodor Gyula rektorhelyettes, valamint dr. Csatáry György, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője.

Szilágyi Mátyás köszöntőjében elmondta, a mai korban különösen is aktuális a keresztyén élet és a tudományos munka közötti egyensúly megtalálása, ezek összekapcsolása. Nagy Béla örömét fejezte ki azért, hogy a 90-es években megkezdett ifjúsági munka, a fiatalok hívő életre való nevelése meghozta gyümölcsét, hisz ma már ezek a személyek nemcsak az egyház életében vállalnak aktív szerepet, de a tudományos munkában is sikereket érnek el, sőt másokat is motiválnak. Dr. Fodor Gyula házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, míg dr. Csatáry György, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője történészként idézte fel azokat a személyiségeket, akik reformátusként hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez.

A rendezvény nyitó áhítatát Sipos József, a KRISZ elnöke tartotta, aki az igazi Jézus-keresésre hívta fel a megjelentek figyelmét. A konferenciára ellátogattak a nagyberegi, nagydobronyi és péterfalvi líceum végzős diákjai, akik a szakmai előadásokon kívül hasznos tippeket kaphattak jövőbeli terveiket illetően is.

A plenáris előadást dr. Fodor Gyula, a Rákóczi-főiskola rektorhelyettese, a mezőgecsei református gyülekezet presbitere tartotta Keresztyén értékrend és a tudományos életpálya modell aktualitása a XXI. században. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szerepe az életpálya-modell megvalósításában címmel. Személyes életútját bemutatva mesélt továbbtanulásáról, szakmai fejlődéséről, karrierépítésről, melynek minden részében megmutatkozott Isten kegyelme. Előadásában kitért a beregszászi főiskola nyújtotta lehetőségekről, az intézmény szerepéről a karrierépítésben. A rektorhelyettes felhívta a jelenlévő középiskolások figyelmét arra, hogy érvényesülni, továbbtanulni és valódi életpályát elérni nemcsak külföldön lehet, hanem Kárpátalján is el tudjuk érni céljainkat.

A konferencia további részében szekcióülések következtek, ahol főiskolai diákok mutatták be kutatásaikat, előadásaikat.

A bölcsésztudományi szekció első helyezettjének Kiss Krisztina magyar szakos hallgatót, míg a matematika és gazdaságtudományi szekció legjobbjának Váradi Krisztiánt választotta a zsűri, aki jelenleg a főiskola angol szakos diákja, korábban a Nyíregyházi Egyetem hallgatója volt.

Keresztyén Gabriella

A Kálmáncsehi Sánta Márton II. Fiatal Kutatói és Tudományos Diákköri Konferencia megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma forrásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  támogatta. 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük