Így jártam a családommal

Immáron hagyománnyá vált a Tóháti KRISZ Alapszervezett életében és missziói munkájában a Szikra Ifjúsági Hétvége, mely a KRISZ egyik központi programjává vált az évek folyamán. Ez alkalommal április 20-22. között került megrendezésre a Nagydobronyi Református Líceumba. A hétvégén családi problémák, krízisek voltak központban.

A nyitó áhítaton Pataki Gábor üdvözölte az összegyűlt fiatalokat, s vezette fel a családi krízisek témáját az ószövetségi Éli pap és fia esetén keresztül. Rávilágított arra, hogy nem az a kérdés, hogy élünk-e meg kudarcokat a családjainkban, hanem az, hogy képesek vagyunk-e letenni ezeket a csődöket az Isten kezébe, hogy Ő felemeljen, formáljon és újat teremtsen.

Szanyi György a hétvége evangelizátora tette fel péntek este a kérdést: „Mi is a te problémád?” Sokszor a lelki vakságunk miatt nem vesszük észre a valóságot, nem merünk szembenézni vele. Valamint gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy mi is az Isten terve a problémák kapcsán. Az est hátralevő részében a „Családi kör” programra került sor. Melyben négy különböző élethelyzetet játszottak el tóháti színészek: alkoholizmus, válás, külföldi munka és a felemás iga került bemutatásra. Ezek a jelenetek megrázóak voltak sokak számára, így lehetőség nyílt beszélgetésre, melyek kiscsoportokban történtek.

Másnap mindenki kiválaszthatta a hozzá közelebb álló áhítat típust, legyen az novellás, videós, zenés vagy éppen a klasszikus. Délelőtt Taracköziné Nemes Mónika lelkésznő előadásában megtanulhattuk, hogy minden krízist fel lehet dolgozni. A krízis lehet számunkra veszély és egyben lehetőség is. A csoportbeszélgetésen a péntek este eljátszott négy alternatíva közül választhattak, hogy ki melyik szituációról is szeretne beszélgetni.

A délután folyamán volt Négy érzék színház, akik a Melletted című darabot hozták el közénk. A jó időnek köszönhetően a foci és a társasozás sem maradt el. Mindazok számára, akik lelkigondozásra szerettek volna menni, ezt is megtehették. Majd a szórakozás és beszélgetések után Taracközi Gerzson lelkipásztor Isten igéje által a fájó sebek gyógyításáról tartott előadást. Előkerültek a megválaszolatlan kérdések a fórumon, melyeket Kacsó Géza lelkipásztor igyekezett megválaszolni. 

Az esti dicsőítés által elcsendesedhettünk, melyet a Laudis band vezetett. Az evangelizáción a lelkipásztor kihangsúlyozta, hogy sokszor azért vannak a problémáink, hogy ezáltal közelebb kerüljünk az Istenhez. Lássuk meg végre, hogy az Úr jóra akar vezetni minket. A pótvacsorát kicsit másképp fogyasztattuk, hangulatvilágítás és kiscsoportos beszélgetések változtatták meg. Hamarosan a színészek kerültek sorra, akik pár év elteltével mesélték el, hogy hogyan változott meg az Ő életük. A tanulság, hogy nem minden krízisünk oldódik meg úgy, ahogy azt mi elvárjuk, kérjük az Úrtól, viszont minden családi problémába bele tud szólni az Isten és fel tud hozni a bukásból.

Hétvégénk záró szavait Keresztyén Károly fejezte ki: „Nincsen tökéletes család, de Isten terve tökéletes!”

Isten áldása kísérje a KRISZ és az ifjúsági misszió munkatársait, s Kárpátalja ifjúságát!

Bagu Cintia