Kálmáncsehi Sánta Márton II. Tudományos Diákköri Konferencia

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) másodízben szervezett fiatal kutatói és tudományos diákköri konferenciát. A december 8-án tartott rendezvénynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

A szervezet ezzel a rendezvénnyel ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját, egyben bemutatkozási lehetőséget biztosított a kutatói munkát folytató kárpátaljai diákok számára. A szimpózium a Tiszántúl első református püspöke, Kálmáncsehi Sánta Márton előtt is tisztelgett, aki az egyik legjelesebb képviselője volt a helvét hitvallás terjesztésének Magyarországon. A hitvallás terjedését a mai Kárpátalja területén meghatározóan befolyásolták a beregszászi zsinatok, amelyeknek Kálmáncsehi Sánta Márton volt a koordinátora.

Az egynapos konferencia első részében – a köszöntők után – két plenáris előadást hallhattak a részt vevők. Elsőként Radvánszky Ferenc református lelkipásztor, a főiskola tanára szólalt fel, aki előadásában a Kárpátaljai Református Egyház motivációs szempontjairól beszélt. Ezt követően Híres-László Kornélia, a Hodinka Antal Nyelvészeti és Kutatóintézet munkatársa tartott előadást a kárpátaljai magyarok vallásosságáról és jövőképéről.

Ezt követően három szekcióban folyt a munka. A jelentkezők bölcsészet-, társadalom- és természettudományi témájú előadásokat tartottak. A prezentációkat szakértői zsűri pontozta és értékelte. Az előzetesen leadott absztraktok bírálatai, valamint az előadást követően kapott pontok összegzése alapján a zsűri minden szekcióban egy első helyet, valamint egy különdíjat állapított meg. Az első helyet elért hallgatók oklevélben és pénzjutalomban részesültek, valamint részvételi lehetőséget kaptak az Európai Magyar Protestáns Szabadegyetem 2018 májusában, Kárpátalján megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián.

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

További képek IDE kattintva!

Gál Adél
Forrás: Kárpátalja.ma

A Kálmáncsehi Sánta Márton II. Fiatal Kutatói és Tudományos Diákköri Konferencia megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma forrásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatta. REB-17-PROG-0194