KRISZ Jótékonysági bál az elfelejtettekért

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) hagyományteremtő céllal, első alkalommal szervezett református ifjúsági jótékonysági bált december 1-én. A programnak helyet a Rákóczi-főiskola Átriuma biztosított. A bállal a szervezők az Elfelejtettek című program mellé kívántak állni és támogatni azt.

Az Elfelejtettek program célja, hogy olyan árva újszülött gyermekeket segítsen, akiket születésüket követően elfelejtenek, vagy ottfelejtenek a szülészeten. A programmal a nagyszőlősi, beregszászi, ungvári és szolyvai kórházak szülészeti részlegének gyermekosztályait támogatják, azokat a gyermekeket, akik család nélkül, egyedül maradtak.

Az esemény a KRISZ-himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Sipos József, a KRISZ elnöke tartott rövid áhítatot. Az elnök elmondta, hogy a 15 éves KRISZ életében először kerül megrendezésre jótékonysági bál. „Azért szerveztük meg ezt a bált, mert szerettünk volna együtt örülni a megtett útnak, ezzel is megmutatva azt, hogy lehet kulturáltan, fiatalon szórakozni, megtartva a keresztyéni mértékeket”. Sipos József azt is elmondta, hogy amikor eldöntötték, hogy jótékonysági bált fognak szervezni, még nem tudták, milyen ügy mellé állnak majd, de az Isten számukra ezt is megmutatta, így álltak az Elfelejtettek program mellé. Ezt követően ünnepélyesen megnyitotta bált.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka köszöntőjében kiemelte, nemcsak fontos beszélni a szeretetről, de fontos, hogy az tettekben is megnyilvánuljon. Az élő hit bizonyossága a cselekedet is. Isten országát csak együtt tudjuk építeni – fogalmazott a főgondnok. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradását elősegítik minden módon, és az egyházak is folyamatos támogatásban részesülhetnek ezáltal.

Dr. Mélykuti Ferenc beregszászi magyar vezető konzul dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, az esemény védnökének köszöntő gondolatait tolmácsolta, aki sajnos egyéb elfoglaltságai miatt, nem tudott jelen lenni az eseményen.

Fejes Norbert a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében beszédében kiemelte, hogy a jótékonykodás lényege, hogy önzetlenül váljunk meg szeretett és nagyra becsült dolgainktól, azért, hogy másokkal jót tegyünk. „Mai összejövetelünknek sokkal fontosabb célja, üzenete is van az együttléten túl: a keresztyéni hitből eredő szeretet és segítségnyújtás. Különösen fontos ez advent időszakában, amikor arra készülünk fel testben és lélekben egyaránt, hogy a legnagyobb földi megváltó, Krisztus születését megünnepeljük”. A kárpátaljai magyarságnak minden más régióhoz képest a legtöbb kihívással kell megküzdenie, Magyarország kormánya azonban bizonyította, hogy mindenben a magyarság mellett áll – mondta el Fejes Norbert.

Ezt követően Menyhárt Nikolett, a Kárpátaljai Református Egyház munkatársa ismertette a Reformáció Gyermekei programot, mely a Reformáció 500 jubileumi ünnepség kapcsán jött létre. Elmondta, hogy szeretnék folytatni a programot jövőre is, ezzel is ösztönözve arra a református magyar családokat, hogy minél több református újszülött szülessen közösségeikbe.

A bált a beregszászi Harmónia sport és táncklub táncosai bécsi keringővel nyitották meg. Ezt követően Farkas Györgyi, az ELTE énekszakos hallgatója jazz és chanson énekeket énekelt. Az este hátralévő részében a Sátoraljaújhelyből érkezett Hangár zenekar biztosította a jó muzsikát a mulatsághoz. A bálon tombolasorsolásra is sor került, amelyen értékes ajándékokat sorsoltak ki. A jótékonysági bál keretein belül 39.500 hrivnyát sikerült összegyűjteni, amelyet az Elfelejtettek program szervezői vettek át ünnepélyesen a KRISZ elnökétől.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatta.

További képek: beszédek, tombola, mulatság, fotófal

Forrás:

karpataljalap.net

VE