FrissítŐ – Halálos iramban – harc az életért

Képzeld el, hogy egy bank minden reggel 86 400 dollárt helyez a számládra. Viszont egyenleget nem visz át egyik napról a másikra. Minden este törli a fel nem használt összeget. Te mit tennél? Az utolsó filléredet is elköltenéd? Mindnyájunknak van egy ilyen számlája, időnek hívják. Minden reggel kapsz 86 400 másodpercet, amit nem használsz fel bölcsen, az törlődik a számládról. A veszteség kizárólag a tiéd. (https://www.youtube.com/watch?v=N0738kdYSQw)

Az időnek csakis megváltozhatatlan tulajdonságai vannak. Nem állíthatod meg, nem gyorsíthatod vagy lassíthatod kedved szerint. És a legszörnyűbb: mindenkinek csak véges mennyiségben áll rendelkezésére. Az idő, az élet halálos iramban száguld el mellettünk, ha nem figyelünk oda. Erre világított rá a KRISZ Borzsa-Tisza-Menti Alapszervezetének július 8-ai alkalma. Az első FrissítŐ Extra elnevezésű programot tavaly Mezőváriban szervezték meg, idén pedig a Badalói Református Egyházközség volt annak házigazdája.

A népszerű akciófilmre utaló cím meghozta a várt eredményt, így szép számmal érkeztek a fiatalok a szombat délutáni alkalomra, akik az újonnan alakult BOTIKA Band-del kezdték a dicsőítést.

A fiatalokat Sápi Zsolt helyi lelkipásztor köszöntötte, majd rövid áhítat során a filmben is gyakran felbukkanó bírósági tárgyaláshoz hasonlította az életünket. A református Bibliaolvasó Kalauz aktuális igeszakaszában Pál is éppen a törvény előtt kell, hogy megálljon. És ahelyett, hogy a félelem a Krisztus megtagadására késztetné, ő kiáll amellett, Akit egykor üldözött. Életünk végén nekünk is számot kell majd adnunk arról, hogyan gazdálkodtunk az életünkkel és az időnkkel.

Az áhítat gondolatmenetét Kacsó Géza bátyúi református lelkipásztor, a délután fő előadója vezette tovább. A lelkész egy videó részlettel kívánta szemléltetni a rohanást, a pillanat tört részének a fontosságát. Miután megosztotta rohanással teljes napirendjét és eltelt huszonnégy óráját, egy kérdést intézett a hallgatósághoz: mi maradt ki a napból? – Az igeolvasás és Isten.

Majd Nyeste Kamilla bátyúi ifis Vass Albert Ember az országút szélén című regényéből olvasott fel egy részletet. Az író a műben maga is hasonlót él át. Rohan nap nap után, hajszolja a pénzt, a munkát, a megélhetést, mígnem eljön egy pont, amikor észreveszi mit szalasztott el eddig.

Kacsó Géza előadásában a rohanás veszélyeire hívta fel a figyelmet: elmész a jó dolgok mellett, kiégsz, nem élvezed az életet, nem töltesz időt Istennel.

A féktelen mindennapok közepette nincs időnk gondolkodni, nem vesszük észre az élet szépségeit és lehetőségeit. Miközben állandóan új célokat tűzünk ki magunk elé, csak, hogy ne a mán kelljen gondolkodnunk, és mindig a kijelölt célt hajszoljuk, közben kihagyjuk a mindennapjainkból, a döntéseinkből az Istent.

Bárhogyan hajtunk is, az Úr, ha úgy akarja, megállít minket, akár egy betegség, váratlan esemény által. Gondoljunk csak Pálra, aki újabb útjait tervezgeti, miközben elfogják és börtönbe vetik. Ha a mi tempónk már túl sok, akkor Isten belenyúl az életünket és behúzza a kéziféket.

Az előadó Illés megtörésére is emlékeztette a fiatalokat, aki a sok öröm és győzelem után összerogyva kérte az Urat, hogy vegye el az életét. Viszont az Atya inkább megerősítette, hogy gondoskodni tudjon utódlásáról.

Jézust is sokan sürgették, amíg a földön járt. Hányan kérték, „Siess, mert a halálos ágyán van!” vagy „Mester, tégy csodát!”, de Ő sosem rohant. Elvonult egyedül imádkozni, mert Ő tudta, mi (Ki) a legfontosabb az életben.

Az elhangzottakat Tihor Melinda és Szpacsinszka Katalin vezetésével élménypedagógiai módszerek segítségével dolgozták fel a fiatalok. Majd egy jóízű közös bográcsozásra is sor került.

„Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is; de a kik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!”

Figyeljünk arra, hogy az állandó hajtás közepette ne maradjon ki Isten az életünkből!

Hálával és köszönettel tartozunk a KRISZ, a BOTIKA és a Badalói Református Egyházközség támogatásáért. A szolgálattevők és munkatársak életére Isten áldását kérjük.

Nagy Gabriella

További képekért kattints IDE