Lendület 13

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet tizenharmadik alkalommal vágott a Lendület Református Ifjúsági Találkozó megszervezésébe. A június 24-én megrendezett találkozót is rengeteg munka, számos megbeszélés, és sok-sok felszálló, őszinte imádság előzte meg. Azonban a péntek esti egész Kárpátalján keresztülsöprő vihar tönkretette az addigi előkészületeket, s egy kicsit a szervezők lelki nyugalmát is. De a szél tomboló haragja ellenére a Mindenható adott erőt a szervezőknek az előkészületek újrakezdéséhez. S nem csak a vihar fújt oly erősen Tiszapéterfalva vidékén ezen a hétvégén, hanem a Szentlélek szele is. Erről több mint 1400 fiatal és az 50 fős szervezőstáb is tanúbizonyságot tehet.

A rendezvény az Út az áldáshoz nevet viselte, és előadásban, evangelizációban, bizonyságtételben, sőt még a felkészülési folyamatban is megmutatkozott, hogy az áldáshoz vezető úton nem csak a siker és az öröm szegődik mellénk. Ennek ellenére az eredmény – Isten ígéretébe kapaszkodva – biztos. A napot, az alkalmat megtisztelő vendégek köszöntései kezdték. Elsőként Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokának képviseletében Baraté Erika irodavezető köszöntötte a jelenlévőket. Majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Illés Boglárka képviseletében Széles Csongor osztályvezető intézte szavait a fiatalsághoz, miszerint a fiatalokat elnézve ő már képes kijelenteni – megérkezünk az áldáshoz. Az alkalom megvalósulását társszervezőként segítette a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Fejes Norbert, az NSKI kárpátaljai munkatársa hozta el közénk Szász Jenő elnök úr üdvözletét, és a KRISZ munkáját elismerve jelentette ki: „Ha magyar fiatalokra építünk, akkor magyar jövőt építünk.”

A dicsőítést a Trinitas együttes vezette, és a közeli Tisza is hallotta, ahogy szökell a dallam, száll fel az ének az Isten dicsőítésére sok száz ajakról. Ugyanúgy megtöltötte a vidéket az Áldás, békesség református köszönési mód, amit a tömeg visszhangzott az áhítat tartó szavaira. Szontágh Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője vésette fel a jelenlévőkkel, hogy az áldás főbb kulcsai az egység és a közösség – egység Istennel, közösség egymással. Az áhítatot követően KRISZ-tagok tehettek fogadalmat elhivatottságukról.

Az elmúlt hetekben számos lélek mozdult meg a salánki Kulikovszka Ágnes kilátástalan helyzetéről hallva. A KRISZ vezetősége a perselyekben összegyűlt összegből az ő életben maradását támogatja.

Az áldás felé vezető útjáról Kukri Zoltán tett bizonyságot. Majd az előadásra készülve egy rövid színdarabot tekinthettek meg a jelenlévők, amely bibliai emberek életszakaszait elevenítette meg: mint ahogy mi, úgy ők sem jártak mindig a dolgok magaslatán. Pogrányi Károly, a Református Fiatalok Szövetségének lelkésze érkezett hozzánk Diósdról, hogy előadást tartson. Egyik fő gondolatként kiemelte, hogy az áldás egy körforgás: Istentől kapjuk, és végül Hozzá is tér vissza. Valamint hangsúlyozta, hogy az áldás Istentől jövő állapot, ami békét szül.

A délután során a fiatalok a lehetőségek tárházába látogathattak el. A kézművesek, a játékos hangulatúak, a versenyszellemben bővelkedők, s az elkomolyodóbbak is megtalálták a nekik megfelelő helyszínt. Az érdeklődők betekinthettek a Csillagpont és a ReFo 500 sátorba, de akár egy rapid randin is részt vehettek. Szemináriumi előadások hangoztak el párkapcsolat, Facebook és az énkép témakörben – lehetőség volt bőven, csak választani kellett. Akik viszont mégis az üldögélés mellett döntöttek, hallgathatták közben a Laudis és a FRIGY Band zenei szolgálatát.

Az alkalom koronája az evangelizáció volt, melyben Seres János, a tivadarfalvai és batári gyülekezetek lelkipásztora a jól ismert tékozló fiú történetét olvasta fel. Az evangelizáló hangsúlyozta, hogy a tékozló fiú is felismerte, hogy nem a táplálék, hanem a szeretet és a gondoskodás hiánya az, ami végezni fog vele. Így lehet mindenki számára biztatás, hogy az Atya már az úton várja a visszatérésünket.

Az alkalom megvalósulását támogatta a Kárpátaljai Református Egyház, az Eurhythmics, a Bethlen Gábor Alap, a Zsinati Ifjúsági Iroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Pro Cultura Subcarpatica civilszervezet, a Kárpátaljai Református Presbiteri Szövetség és a Pulzus Rádió.

A Lendület nem csak az egymással való találkozásra volt egy nagyszerű lehetőség, hanem az Istennel való találkozásra is. Mert az Úr olyan, hogy egy szájból ezer szívhez tud szólni.

Kísérje az Isten áldása a KRISZ további szolgálatait is!

Baranyi Eszter

További képek IDE kattintva!

Forrás: http://www.karpatalja.ma/karpatalja/hitelet/a-karpataljai-fiatalsag-uton-van-az-aldas-fele/