Saját szavak

(Freedom Writers, amerikai dráma, 2007)

Fsz: Hilary Swank, Patrick Dempsey, Imelda Staunton, Scott Glenn, Pat Carroll, Mario

Rendező: Richard LaGravenese

Játékidő: 123 perc

Erin Gruwell – avagy, ahogy tanítványai nevezik, Mrs. „G.” –, 23 éves, ambíciózus kezdő tanárnő. Első munkája az egyik leghírhedtebb kaliforniai középiskolába szólítja, ahol egy „taníthatatlannak” bélyegzett osztályt bíznak rá. Ennek ellenére ő bízik benne, hogy ki tudja hozni a legjobbat tanítványaiból. Törekvéseit, nem meglepő módon, értetlenség és ellenséges érzelmek fogadják; de félelmet nem ismerő eltökéltsége segít neki abban, hogy megtalálja a közös hangot az osztállyal.

Mikor a Holocaust irodalmáról beszél a srácoknak, megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a többség még csak nem is hallott a több mind fél évszázaddal ezelőtti tragikus eseményekről. Előadásai a történelemnek erről a borzalmas időszakáról végre felnyitják tanulói szemét. Az erőszakról, igazságtalanságról és intoleranciáról szóló történetei segítenek nekik meglátni a párhuzamokat saját életükkel, és arra ösztönzik őket, hogy megpróbáljanak kiutat találni nyomorúságos környezetükből.

Mrs. „G.” bíztatja a srácokat, hogy kezdjék el papírra vetni a saját élményeiket. Az osztály tagjai félelmetes vallomásaik segítségével addig elképzelhetetlen mértékű önbecsülésre tesznek szert. A fiatal tanárnő áldozatos munkája végül meghozza gyümölcsét: mind a százötvenen elhatározzák, hogy a suli elvégzése után egyetemen vagy főiskolán folytatják tovább tanulmányaikat. Ám a tanárnő áldozatos munkája miatt házassága tönkremegy…

A filmet 16 éven felüli fiataloknak ajánljuk! Gondolatébresztésként néhány mozzanat a film mondanivalójából:

1) Integrált oktatás – Az integrált oktatás nyugaton már megszokott folyamat, míg hazánkban új iránynak számít az oktatásban. Pedagógusok hajrá: a film jól ábrázolja az integrált oktatási folyamat előnyeit és hátulütőit!!!

2) Másság – „A suli olyan, mint a város, a város olyan, mint a börtön. Törzsi alapon mindenki különböző csoportokra oszlik.” A történet főszereplői kissebségi helyzetben élnek a „fehérek” mellett, ám kialakított, saját világukban már épp a „fehérek” kapnak kisebbségi, gyűlölt szerepet. Sokunknak ismerős érzés… Mrs. G. egy játékkal mutat rá, hogy a másság (a bőrszín, vagy vallási alapú másság) gyakran mennyire inkább hasonlóság.

3) Napló – Titokban mesélni titkos érzésekről; megnyílni és bezárkózni egyszerre: ez a naplóírás lényege. Hasonlít a netes chateléshez – nem számít, ki olvassa el, személytelenül mesélsz, senki sem ismer rád, senki sem tudja ki vagy, kockázat nélkül elmondhatod féltett titkaidat. Érdemes a naplóírás (vagy a chatelés) előnyeit és hátrányait egymás mellé állítani.

4) Élet = háború – Mennyire hasonlíthatod az életed egy háborús állapothoz, vagy esetleg katasztrófasújtott övezethez? Mindenkinek vannak harcai, és ezek lehetnek olyan komoly háborúk is, mint Eva, vagy a többi srác élete a filmben. Néha csak a helyes döntés ad békét. Különös… a helyes döntés néha azzal jár, hogy emiatt fegyvert szorítanak a tarkódhoz. Vállalod?

Menyus