Pirosszka

animációs rajzfilm, játékidő: 72 perc

Rendező: Cory Edwards

Piroska — mindenki ismeri a mesét. De minden mese mögött több van, mint elsőre tűnik. Ahogy mondani szokás, soha ne ítélj első ránézésre… Ha az igazat akarod megtudni, tanulj meg a sorok között olvasni!

A mindenki által jól ismert mesét feldolgozva láthatjuk egy animációs rajzfilmben — minden hasonlóan indul, mint ahogy az eredetiben végződik: Nagymama, miért olyan nagy a füled? Mikor Piroska rájön, hogy a farkas eljátszotta a Nagymama szerepét, a Nagyi megkötözve előugrál a szekrényből, s ekkor a falat áttörve és ordítozva megjelenik a vadász, aki a hatás kedvéért hadonászik a baltájával. Megjelennek a rendőrök, megkezdődik a nyomozás: mi is történt pontosan? A mese folytatása az, amit a rajzfilmesek átdolgoztak, ugyanis eltűnt az erdő cukrászdáinak minden receptje, kivéve a Piroska és a Nagymama receptes-könyvét. Így már majdnem mindenki csődbe jutott. A recepteket minél hamarabb meg kell találni, ezért minden szereplőt kihallgatnak, ez összesen négy történet:  

Itt van rögtön Piroska története, aki futárként dolgozik a Nagymama cukrászdájában. Unja az egyforma napokat, kalandokra vágyik, de otthon tartja a kötelességtudat. A receptek megmentéséért mindenre képes.

A Farkas — aki újságíróként megpróbál mindent kinyomozni. Társa, a mókus, segítségével lassan forró nyomokra akad és követi őket. Minden a nagymamához vezet… Tanulság: sose bízz a nyulakban, és sose adj a mókusnak kávét!

A Vadász története teljesen kilóg: ő csak azért hasogatott fákat, hogy megtalálja önmagában a vadászt, ugyanis egy meghallgatás után visszahívták, hogy reklámarc legyen.

Nagymama története sokkal extrémebb… Persze kiderül, hogy semmi köze sincs az elrablott receptekhez. Viszont mindegyikük történetében van valaki, aki mindehová észrevétlenül eljut, és senki sem gondolná, hogy őrült bűntettre készül.

Idő közben kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik: mindenki ártatlan és mindenki bűnös is. De a legártatlanabbnak látszó éppen a legbűnösebb. Ráadásul mindenki másnak mutatja magát: Piroska szófogadó kislánynak, a Farkas civil erdőlakónak, a Nagymama sütögető idős hölgynek, a Vadász…, nos ő az, aminek látszik. De a történet rámutat arra, hogy az ítélet (előítélet) legtöbbször nem helyes. Kicsit hasonlít ez Shrek mondanivalójára, „megítélnek, pedig nem is ismernek”, mert „olyanok vagyunk, mint a hagyma — rétegesek”.

Filmklub alkalmával érdemes minden szereplő külön kis történetével foglalkozni. Emellett fontos, hogy lássuk az EGÉSZET is: olvassunk a sorok mögött. A valóban komoly mondanivaló mellett a rajzfilm bővelkedik humorban, és VÉGRE — nincs benne véres jelenet, így 8-10 éves korosztálytól 80-90 éves korosztályig bátran ajánlom bárkinek.

Menyus