Miért nősültem meg?

(Why I did get married? ’2007, amerikai film)

Fsz: Janet Jackson, Tyler Perry; Rendező: Tyler Perry

Négy házaspárt ismerünk meg a filmből, akik még a főiskolán kötöttek szoros barátságot. A közös múlt, az emlékek, a bizalom tartja össze a csapatot, még évek múlva is együtt indulnak el egy kis kikapcsolódásra, hogy kiszakadjanak a mindennapi rohanásból, elfelejtsék a gondokat és végre egymással töltsék az időt. A tízéves házasságokban azonban már érezhetőek a feszültségek. Szinte az induláskor felfedezzük a problémákat… A feszült légkörben egyszer csak elpattan a húr, hirtelen kitálalják egymásnak a „másik problémáját”. A beszélgetés végére úgy néz ki, a négy házasságból négy megy tönkre. Ott lebeg a kérdés: megmenthető-e a tönkrement házastársi kapcsolat?

Házasságkötéskor, az oltárhoz lépve az ember agyában rengeteg gondolat cikázik, és főleg boldogságot érez. De semmiképpen sem azt, hogy talán egyszer válásra kerül a sor. A házasságok többsége mégis ezzel végződik. Kevés jegyespárt világosítanak fel arról, hogy a házasság nem maga a boldogság, hanem a boldogsághoz vezető út. „ A házasság kompromisszum. Adni és kapni”.

A legelső probléma, amit felfedezhetünk a párok megismeréskor, a kommunikációs hibák. A társak elbeszélnek egymás mellett, és szinte meg sem hallják, amit a másik mond – mondhatni szándékosan értik egymást félre. Pálhegyi Ferenc szavaival élve: „rossz fülükkel hallgatják egymást”. Aki úgy nézi meg ezt a filmet, hogy maga is házasságban él, tökéletesen át fogja érezni ennek a problémának a súlyát! Gondoljuk végig: a jegyesség alatt mindent meg tudunk beszélni. Megértőek vagyunk, meghallgatjuk egymást, kompromisszumot kötünk, és a másiknak csak a jó tulajdonságait látjuk (mit beszélek, nincs is neki rossz tulajdonsága!!!). Néhány év múlva ennek az ellenkezőjét látjuk és érezzük. Miből fakad ez a változás?

A film felhoz egy érdekes helyzetet a „megcsalás” fogalmával kapcsolatban is. Vajon jogos-e a megcsalás, ha a társadtól nem kapsz meg mindent, amit elvársz tőle? Jogosan csalod-e meg társad, ha ő is megcsal téged?

Sheila és Mike

Sheila magát hibáztatja az elromlott házasságért, és saját vonzerejének csökkenésében találta meg a választ. Azt érzi, hogy a férje undorodik tőle. Sheila az, akit a férje megcsal, kihasznál és még el is hagyja az összetört nőt. A film végére mégis Sheila az, aki boldog. „Imádkoztam, hogy Isten mentse meg a házasságom. De a házasságunk nem volt jó alapra építve.” Beszélgessünk a helyes alapról! Beszélgessünk a válás természetéről!

Dianne és Terry

Dianne-nek fontosabb a karrierje, mint egy gyermek vállalása, míg férje nagyobb családra és több, a feleségével tölthető időre vágyik. Ez egy számunkra közeli probléma, hiszen a megélhetés mindenki számára fontos, ugyanakkor gyakran érezzük összeegyeztethetetlennek a karriert és a gyermekvállalást. Beszélgessünk a helyes sorrendről, Isten tervéről ezzel kapcsolatban! Hogyan lehet ilyen helyzetben kompromisszumot kötni a társaddal?

Angela és Marcus

A házasságnak azt a tipikus formáját látjuk itt, ahol a nő viseli a nadrágot – Angelának saját vállalkozása van, ahol beosztottjaként alkalmazza saját férjét. Problémái vannak az alkohollal és folyamatosan vitákat generál Marcus-szal. Figyeljük meg, mit mond a Biblia a nő és a férfi helyéről a házasságban és a világban! Beszélgessünk arról, hogy az ilyen házasságokban kinek, mit és hogyan kellene cselekednie a pozitív folytatáshoz!

Patricia és Gavin

Ez a házasság tűnik a „mintaházasságnak” – ami csak a látszat. A probléma évek óta ott lebeg a levegőben és egyik fél sem vesz róla tudomást. Patricia komoly és bölcs tanácsokat osztogat a házassági problémák megoldásához, önmaga mégsem őszinte a férjéhez. Ez a kapcsolat viszonylag könnyen rendbe jön, hiszen a tarthatatlan feszültségben hirtelen mindketten megnyílnak, sőt, megértik a másikat is. Talán ezt a házastársi kapcsolatot szánta a rendező valóban mintaképp: így kellene szembenézni a problémákkal és megoldani őket – közös imával, megértéssel, nyíltsággal, kompromisszumokkal, ha kell, áldozattal, annak érdekében, hogy a család együtt maradjon és az Isten útján járjon.

Menyus