Lopott idő

(In Time, 2011)

Színes, amerikai sci-fi

Játékidő: 101 perc

Rendező: Andrew Niccol

Főszereplők: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Olivia Wilde

A Dr. House sorozatból jól ismert „13-as” (Olivia Wilde) játssza a Justin Timberlake által megtestesített főszereplő édesanyját, és ehhez Amanda Seyfried pillog hatalmas kék szemeivel női főszereplőként, sőt, tűsarkúban futja végig a szerepét. Az Agymenők-kedvelők kedvéért még Johnny Galecki is feltűnik egy mellékszerepben. Már ez is elég lenne ahhoz, hogy megnézd a „Lopott idő”-t, de valójában a mondanivalón lesz a hangsúly – legalábbis egy Filmajánló erejéig.

Végy egy (vagy több) erkölcsi dilemmát, add hozzá Hollywood-ot, és kész a sikerfilm. Jelen esetben a film a gazdag-szegény problémát, és a halandó-halhatatlan kérdést feszegeti sok egyéb mellett. Mi lenne, ha a papírpénz helyett az időddel fizetnél mindenért? Időt kapsz fizetés helyett, ebből veszel ételt, ruhát, 8 órába kerül a villanyszámla, még idő-hitelt is igényelhetsz. 25 éves korod után nem öregszel tovább, de csak egy éved van, ezzel gazdálkodhatsz – elpocsékolhatod az időd, vagy kereshetsz még többet, hogy tovább élj. Mert ha ütött az órád, meghalsz. Persze, ha apukád időmilliomos, akkor halhatatlan is lehetsz.

A film társadalomkritika és metafora is a mai, valóságos társadalmi berendezkedésről: hiszen az idő pénz – kevesek kezében összpontosulnak nagy vagyonok, míg rengetegen halnak éhen naponta a gettókban. Az ENSZ 2001-ben kijelentette, hogy „A szegénység elleni küzdelem mélyen politikai kérdés. A szegénység a legtöbb társadalomban a hatalom, az anyagi javak és a lehetőségek egyenlőtlen elosztásáról szól.” A film főhőse eljut az igazságra, hogy bármilyen fizetőeszközt is használjunk, „mindenkinek jutna elég, senkinek sem kellene előbb meghalnia”. Az azonban nem lehet célravezető megoldás, hogy amolyan „Robin Hood-módszerrel” elvesszük a gazdagoktól és odaadjuk a szegényeknek, ahogy ezt a film sugallja nekünk. Az egyenlő elosztás működő rendszerét sajnos még nem találták meg. A Biblia szerint „a szegény nem fogy ki a földről, azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden” (5Móz 15,11). Elhangzik, hogy „a szegények meghalnak, a gazdagok nem élnek” – mi lehet a megoldás? Ha gazdag vagy, űzz extrém sportokat, ha pedig szegény, akkor küzdj tovább naponta?

A pénzzel kapcsolatos ilyen-olyan problémákat te is érezted már. Jó keresztyén módjára azt szoktuk mondogatni, hogy „fordulj Istenhez, mert aki kér, annak adatik.” Azt azért szögezzük le, Isten nem fog egy zsák pénzzel elhalmozni, ha nem ez a terve veled. Azonban Isten az egyetlen, aki pénz helyett elégedettséget tud adni a szívedbe. Ő tudja elérni, hogy ne okozzon fizikai fájdalmat, ha nem tudod megvásárolni a legújabbat, a legdrágábbat, a legszebbet mindenből.

A másik kérdés a filmben a halhatatlansághoz és az idő múlásához kötődik. Jó-e azt tudnom, hogy mennyi időm van még hátra? Aki halhatatlan, meg akar halni, mert elunja magát az életben. Aki halandó, küzd a következő napért, mert ez jelenti a túlélést. „Egy halhatatlanságáért sokan meghalnak”. Te hová tartozol? Mikor érezted magad utoljára halhatatlannak, mint akinek mindenre jut ideje? Mikor álltál meg egy órára „semmittevésre”? Van időd a barátodra? Vagy akár a hobbidra? Az Ige azt mondja, hogy mindennek rendelt ideje és helye van az életünkben (Préd. 3), még a szökdelésnek is! De igazából most időd nagy részét leköti a tanulás, ideje van a diplomaszerzésnek, aztán a házasságnak, a gyermekek nevelésének, időt kell keríteni egy második diplomára, aztán a munkára és a háztartásra, most úgy tervezed, hogy nyugdíjas éveidben talán lesz időd még sétálgatni is… Végül „hirtelen” meghalsz, váratlanul. Pedig volt kb. 75 éved hagyni Istennek, hogy szeressen, és viszontszeretni Őt. Ezt az időt visszatekerni nem lehet. Csak mérni, ahogyan elmúlik.

Menyus