III. Shrek

Animációs rajzfilm

Játékidő: 83 perc

Minden romantikus film (és rajzfilm) a rózsaszínben pompázó esküvői szertartással ér véget, és mindenki boldogan él, amíg… Adott esetben a történet folytatása fiatal hőseink első problémáit is feldolgozza, hiszen egy sikeres első rész után kell lennie egy sikeres második résznek is!!! De miről szóljon a harmadik rész?

Shrek belecsöppent Fiona királyi családjába, így a király betegsége esetén ogreként bizonyíthatja rátermettségét és gyakorolhatja a királyi jogokat. Bár Shrek számára igen nehéz a királyi korona súlya, és mikor már égetően szükséges lenne trónra lépése, inkább keres egy vérszerinti, de nagyon távoli rokont, aki megmenti a királyságtól. Persze Artúrnak, a fiatal unokaöccsnek elég annyit tudni a királyságról, hogy néha lovaggá kell ütni valakit, lehet majd sokat szórakozni, az embert gazdag emberek veszik körül, és nagy ritkán hajókat is fel kell szentelni egy üveg pezsgővel — ez utóbbi pedig igen nehéz feladat! Vagyis: bulik, hercegnők, várak, hercegnők… A történet nem ilyen egyszerű, hiszen van itt ellenzék is: Szőke minden elkövet annak érdekében, hogy a mese végén ő „éljen boldogan, amíg”. Mellékkeresetként megpróbálkozik a színészettel is…

A Shrek-rajongók számára nem lesz csalódás a III. rész sem, hiszen minden megvan benne, ami elengedhetetlen: harcos udvarhölgyek, középkori gimi, sárkányszárnyú-szamárgyerekek, modern varázsló Merlin bácsi személyében, „testcsere” — azaz nyávog a szamár, sőt, végre láthatunk igazi ogre-csecsemőket is! A filmklub-vezetőket azonban hadd intsük óvatosságra, hiszen a rajzfilm nem éppen a keresztyén közösség számára készült, így szövege és egy-egy durvább jelenete miatt kizárólag 14-15 éven felülieknek ajánlhatjuk!!! Egy ilyen alkalom során pedig ne maradjon el a rajzfilm utáni beszélgetés sem, íme néhány segítő gondolat ehhez:

  • Végiggondolhatjátok a fontosabb szereplők jellemét, és tetteit bizonyos szituációkban; ti mit tennétek az egyes szereplők helyében?
  • Figyeljétek meg Shrek és Artúr kapcsolatát! Mennyire hasonlítanak vagy különböznek? Mi változik meg bennük a történet végére?
  • Figyeljétek meg Fiona és az udvarhölgyek viselkedését! Melyik biblikusabb: a cselekvő nő, vagy aki várja a „megmentő herceget”?
  • Figyeljétek meg Szőke és bandája viselkedését is! Mit tennétek az ő helyükben? Mit érezhetett Szőke Shrek és Fiona házassága után?
  • A 17-18 éven felüli korosztályokkal megfigyelhetitek Shrek hozzáállását az apai örömökhöz, illetve hőseink házasságának útját is. Mennyire nevezhetjük biblikusnak? Miért különbözik a férfi és a nő elképzelése a családról?
  • Merlin bácsi módszerei nem éppen biblikusak, miért? Beszéljetek a lélekutazásról, a varázslásról, a meditációról („zümmögő méh vagyok”) — beszélgessetek arról, miért fordulnak az emberek (vagy a rajzfilm-figurák) elsősorban az okkult módszerekhez az imádkozás helyett!
  • Nem az vagy, amit mondanak rólad, hanem amit hiszel önmagadról”; „te vagy önmagad előtt az akadály”; „valósítsd meg önmagad!” — hol sántítanak ezek a tanácsok?

Menyus