Evelyn

Amerikai-angol-holland-német-ír dráma (2002)

Idő: 94 perc

Rendező: Bruce Beresford

Fsz.: Pierce Brosnan, Julianna Margulies, Sophie Vavasseur

A film Desmond Doyle és a Doyle-család igaz történetén alapul. Desmond keményen dolgozik, hogy eltartsa a családját az ötvenes években. A felesége azonban belefáradt az állandó anyagi problémákba, és egy napon elhagyja férjét és három gyermekét. Mivel a férfinak nincs állandó munkája, a hivatal elválasztja tőle a gyerekeket, katolikus árvaházban helyezi el őket. Desmond mindent megtesz annak érdekében, hogy visszakapja a gyerekeit. Harcot indít a hivatal ellen, amelyben segítségére lesz az egykori futballsztár, aki Írország egyik legtiszteltebb ügyvédje…

Desmond Doyle 1986-ban halt meg, és a valóságban 6 gyermeke volt (a filmben csak 3 szerepel). 1954-ben pert indított az ír gyerekek jogairól szóló törvény (Családvédő Törvény) ellen, azzal érvelt, hogy a törvény alkotmányellenes. Desmond a polgári bíróság döntése után – miszerint gyerekeit továbbra is állami gondozásba helyezik – a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy visszakaphassa családját. Az ügy precedens-értékű volt, hiszen addig senki sem kérdőjelezte meg a törvények megfelelését az Alkotmánynak Írországban.

Gondolatébresztő:

1) A család szentsége – a filmben a jogászok megkérdőjelezik Desmond fedhetetlenségét, illetve képességét arra, hogy egyedül nevelje gyermekeit. Érvelésük szerint a legjobb családmodell a Szent Család: Mária, József és Jézus kapcsolata, ahol mindkét szülőre szükség van. Doyle szerint a legjobb családmodell a Szentháromság, szerinte a családot a Szentléleknek kell vezérelnie – akár egész a család, akár csonka. A filmnek ez a része jó indítás lehet a helyes családmodellt, a válás fogalmát, a család alapját célzó beszélgetéseknek, mind keresztyén, mind világi szempontból.

2) Célszerű a filmben elhangzó olyan fogalmakról beszélni, mint az „őrangyal”, és az „apáca, mint Krisztus menyasszonya” stb.! Legyünk tisztában kellőképpen református hitvallásunk ide vonatkozó részeivel!

3) Az ír alkotmányból: „Az ír Alkotmány összhangban van Isten törvényével…” Néhány európai ország alkotmánya hasonlóan kezdődik, vagy a preambulumokban említik Isten nevét. Elgondolkodhatunk azon, hogy vajon Isten nevének emlegetése egy ország alaptörvényében hogyan fér össze ezen országok jelenlegi hitéletével? (Gondoljuk a Tízparancsolatra és Isten nevének hiábavaló említésére!)

4) A felebaráti szeretet szép példáit látjuk mind Felicity nővér, mind Omellie atya, mind Evelyn viselkedésében. Fedezzük fel ezeket a részeket a filmben és próbáljuk átültetni mai vagy velünk kapcsolatos szituációkba!

5) Desmond egyik pillanatban majdnem feladja a harcot, a másikban pedig a végsőkig elmegy a családjáért. Mi az oka annak, hogy néha képesek vagyunk a céltudatosságra, míg máskor nem? Milyen kapcsolatban van a céltudatosság a hittel?

6) Ima ereje – a film többször is hangot ad az ima erejének. Főleg Evelyn „esti imáját” (mellyel a filmben szép sikert arat) vesézhetjük ki. Lássuk meg, mikor és miért (kikért) imádkozik Evelyn!

A filmet nyugodt szívvel ajánljuk minden korosztálynak! Áldott filmnézést!

P.S.: A film után ne legyenek előítéleteid: nem minden menyét gonosz…

Menyus