Értelem és érzelem

(Sense & sensibility, 2008)

Színes, angol film

Fsz: D. Morrisey, J. McTeer, H. Morahan, C. Wakefield, D. Cooper, D. Stevens

Játékidő: 165 perc

Rendezte: Andrew Davis

A szerelemre nincs hatással a logikus érvelés… ellenben, ha házasságról van szó, azt alaposan át kell gondolni. A Jane Austen regényéből készült háromrészes filmsorozat a korabeli angol arisztokrácia életének egy pillanatfelvétele. A Dashwood-lányok éppen olyanok, amilyeneknek az akkori női ideál szerint lenniük kell: szépek, bájosak, illemtudóak (még okosak is!), viszont kissé tapasztalatlanok még a szerelem terén. És igen!!! A film valóban a szerelemről szól. Meg egy kicsit a csalódásról. Arról, hogy a házasság gyakran inkább üzlet, mint szenvedélyes, értelem nélküli érzelem.

Gondolatébresztőként:

 1. „Mindenkinek kell valaki, aki meghallgatja és megérti” – Valószínűleg mindenki érti, érzi ezt, az is, aki sosem mondta ki. Isten szerint „Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzá illő segítőtársat” (I Móz. 2,18). Természetesen egy barátság is lehet olyan mély, hogy a barát egyetlen rezdüléséből is értjük, mit érez. A film többféle házassági, szerelmi „sablont” is bemutat:
 • Ahol a feleség sosem szólal meg, nincs véleménye (John Middleton és felesége);
 • Ahol szerelem nélkül házasodtak, csak a vagyon kedvéért (Willoughby és felesége);
 • Ahol a férfi hű marad első szerelméhez annak halála után is (Brandon ezredes és első szerelme);
 • Ahol a szenvedély fontosabb, mint bármi más (Willoughby és Marianne);
 • Ahol az értelem, a becsület akadályozza a szerelmeseket a boldogság útjára lépésben (Edward és Elinor);
 • Ahol a nő (gőgösen) vezeti a férfit (Henry Dashwood és Fanny);
 • Ahol a férfi (bölcsen) vezeti nőt (Brandon ezredes és Marianne).

Gondoljuk végig, van-e a „sablonok” közt olyan, ami biblikusnak mondható!

 1. A korabeli női ideál – mit jelentett nőiesnek lenni? (pl. a férfit váratni kell; csak társaságban beszélgethettek, nem pedig négyszemközt; a nő legyen művelt, de csak akkor beszéljen, ha kérdezik, stb.)
 2. A korabeli férfi ideál – mit jelentett férfiasnak lenni? (pl. megvédelmezni a nőt, műveltnek lenni minden téren, megtartani az adott szót, stb.)

Keressünk minél több jellemzőt a filmbeli ideálokra, és figyeljük meg, mennyire fontosak ezek az emberi tulajdonságok ma! Hasonlítsuk össze őket a mai ideálokkal (pl. manapság egyre inkább divat a nőies férfi; a nők pedig férfiassá válnak)!

 1. Figyeljük meg, hogyan viselkedik a kisfiú és a kislány a filmben!
 • A kisfiú (Henry) egyszer sem szólal meg, ugyanakkor látjuk, hogyan viselkedik. Látja pl. a szülei gőgösségét, vagy azt, hogyan viselkedik egy igazi arisztokrata. Még beszélni sem tud, de máris átveszi ezeket a szokásokat.
 • A kislány (Margaret) tanul, ős is figyeli a nővéreit és édesanyját. Gyermekkora ellenére saját véleménye van bizonyos „felnőttes” dolgokban. „A fiúk jönnek-mennek és cselekednek, a lányok meg csak ülnek és várják, hogy történjen valami. Bárcsak fiú lennék!” Érdekes, hogy összehasonlítva Henryvel, Margaret sokkal érettebb, műveltebb, ma azt gondolnánk, hogy „sokat elérhet az életben” – mégis fiú akar lenni, mert a fiúk bármit megtehetnek. Gondolkodjunk el rajta, hogyan hat a nemi identitásunk, illetve a nemek társadalmi megítélése az önértékelésünkre! Mit mond a Biblia a nemekről, a férfi és nő feladatairól?
 1. A filmben láthatunk két házasságot is, ahol az egyik fél irányító szerepet tölt be, míg a másik a háttérbe szorul: Jonh Middleton és felesége esetében a férj, John: mindent elintéz, leszervez, mindenkivel beszélget, megengedi magának, hogy felesége jelenlétében bókoljon más nőknek, stb. Henry Dashwood és felesége, Fanny esetében pedig éppen Fanny az, aki irányít: bármiről meg tudja győzni Henryt. A férj pedig akkor is igenlően bólint, ha egyébként nem ért egyet. Egyik házasságot sem látjuk boldognak.
 • Szükséges-e, hogy legyen valaki irányító egy jól működő kapcsolatban?
 • Ha van, akkor ki lehet a „főnök” egy jól működő kapcsolatban és miért?
 • Mit mond erről a Biblia? (pl. 1 Móz. 2,18-25; 1 Pét 3,1-7; Péld. 6. f. és 7. f.; Péld. 31,10-31; 2 Sám 11. f. és 12. f.; stb.)

A filmet mindenkinek szeretettel ajánljuk, főleg azoknak, akik kedvelik a kosztümös filmeket!

Menyus