Deja Vu

Amerikai akciófilm

Fsz.: Denzel Washington, Val Kilmer

Játékidő: 110 perc

A film története New Orleansban játszódik, az első képkockák egy komp felrobbanását örökítik meg, ahol több mint 500 ember életét veszti. A történet szerint a 2006-ban dúló Cathrina-hurrikán pusztítása után ez volt a legtöbb áldozatot követelő katasztrófa. Főhősünk, Doug Carlin ügynök (Denzel Washington) társul egy nyomozócsoporthoz, amely megpróbálja kideríteni, hogy kinek a műve volt a robbantás. Carlin ügynököt egy egyetemi laboratóriumba kísérik, ahol meg kell figyelnie egy műholdképekből összevágott „filmet”. A tudósok kifejlesztettek egy programot — a „Hófehérkét” —, amely összekombinál több különböző műholdfelvételt, háromdimenziós képet kialakítva a vizsgált objektumokról vagy személyekről. A probléma az, hogy a képek négy és fél naposak, mert a program nem képes arra, hogy gyorsabban kialakítsa a kívánt felvételt, emellett tudósaink nem tudnak sem előre, sem visszatekerni a „filmben”, ezért minden pillanat fontos lehet. Carlin ügynök feladata az, hogy figyelje a filmet, hátha akad valami, ami segíthet a nyomozás eredményességében.

A nyomozás közben kiderül, hogy a katasztrófa napján egy fiatal nő (Claire) is meghalt, de nem a balesetben. A furcsa az, hogy mielőtt meghalt, Claire felhívta Carlin ügynököt, de nem érte el. Ezért a nyomozó átkutatja Claire lakását. Megdöbbenésére a lakás tele van a nyomozó saját ujjlenyomataival… Carlin ügynöknek egyre inkább gyanús lesz a „film” és a nyomozó csoport is: egy óvatlan pillanatban rájön, hogy nem műholdképeket nézegetnek, hanem belesnek a múltba…

A film készítői sokat dolgoztak azon, hogy a lehetetlent — az időutazást — megpróbálják valósághűen bemutatni. Azzal különbözik az eddigi, hasonló témájú filmektől, hogy a téma nem arról szól, hogy a főszereplők a jövőt ismerik meg (pl. a Felejtés bére, Különvélemény, Időgép c. filmekben), hanem a múltat. Viszonylag durvább jelenetei miatt 16-17 éven felülieknek ajánljuk. A filmklub-vezetők számára hadd segítsünk ismét néhány gondolattal:

— Beszélgessetek az idő fogalmáról! Mit jelent az, hogy Isten az időn kívül áll?

— Szerintetek van-e alapja az időutazásnak? Milyen veszélyekkel járna, ha az ember képes lenne utazni az időben?

— Ben Affleck a Felejtés bére c. filmben azt állítja, hogy „ha megmondod valakinek a jövőjét, akkor annak az embernek nincs jövője”. Mit gondoltok erről? Mi történik fordított esetben? Változtatnál-e a múltadon, ha megtehetnéd?

— Az egyik tudós mondja a filmben: „A fizika törvényei szentek.”; „Isten már letette a voksát az ügyben, már megtörtént: mindenképpen meg fog történni” — mit gondoltok erről?

— Mit gondoltok, veszélyes-e ha ilyen filmeket kiskorú gyerekek is megnéznek?

— A filmklub-vezetőknek ajánljuk, hogy nézzenek utána az „időutazás” vagy a jövő és a múlt ismeretének bibliai és tudományos álláspontjainak. Fontos, hogy megértsük: a filmek kitalált történetei mellett jobb, ha ott állnak a valóságos tények.

(A filmet a készítők a new orleansi emberek kitartásának és bátorságának ajánlották, melyet a Cathrina pusztítását követő időszakban tanúsítottak.)

Menyus