Az arany iránytű

(The Golden Compass)

Játékidő: 107 perc

Főszereplők: Nicole Kidman, Dakota Blue Richards, Craig Daniels

„Megannyi univerzum létezik egymás mellett, és ugyanannyi Föld. Vannak olyanok, ahol az emberek lelke a testükben él, mint nálatok. De itt, az enyémben, a lelkünk mellettünk jár, állat alakját ölti fel, és dajmon a neve. A sok külön világot egy dolog köti csak össze: a Por. A Por ősibb, mint a Legek Boszorkányai, mint a Vizek Gibtusai, mint a Jégmezők Medvéi. Világom tudósai készítettek egy aletiométert, egy arany iránytűt, mely megmutat mindent, ami rejtve van. Ám a hatalom birtokosai, hogy megvédjék saját igazságukat, elpusztították az iránytűket, s a Pornak az említését is megtiltották. Egyetlen iránytű azonban megmaradt, és csak egy valaki érti a szavát…”

Filmünk egy álombeli, új világot tár elénk: olyat, ahol sok minden másképp működik, mint a valódi világban. Sok gyermek tűnik el ebből a világból, az Átkosok rabolják el őket (ÁTOK – Ádozárok Testületének Országos Központja). Kis főhősünk, Lyra elindul, hogy kiszabadítsa a gyermekeket. Kalandos útja során birtokába jut az arany iránytűnek, új barátokat szerez, sok izgalmat él meg. Rájön, hogy a saját világa, melyben él, hazugságokkal teli világ. A film során lassan, lépésenként derül ki az igazság Lyra családjáról, a társadalmi rendről, melyben él, a Porról, az arany iránytűről, a boszorkányokról, gibtusokról és a jegesmedvékről. A történet azt sejteti, hogy lesz folytatás, hiszen a film végén Lyra elindul, hogy megmentse apját és még többet tudjon meg a Porról.

A film teljesen távol áll Istentől, vagy bármilyen vallási témától. Arra azonban alkalmas, hogy indító témája legyen egy jó beszélgetésnek, hiszen foglalkozik az emberi lélekkel, az igazsággal és a jövőbe látással. Segítő gondolatok:

— ha megfigyelitek, a film szereplőinek más és más állat a dajmonja. Vajon mennyire tükrözi az állat fajtája az adott szereplő lelkét? Megismeretünk-e valakit úgy, hogy csak a dajmonját figyeljük meg? Mi lehet az oka annak, hogy a gyerekek dajmonjai változnak és csak idővel állapodnak meg egy bizonyos állat formájában? Miért olyan fájdalmas, ha valakit elválasztanak a dajmonjától (a lelkétől)? Ha megfigyelitek, a dajmonok általában más neműek, mint a gazdáik (pl. Lyra dajmonja fiú, Asriel dajmonja pedig nő), vajon miért?

— Lyra a filmben sok olyasmiről szerez tudomást, amiről addig nem tudott és melyekről addig hazudtak neki. Ezzel együtt élete egyre veszélyesebbé válik. Mi jobb: tudni a fájdalmas és veszélyes igazságot, vagy olyan hazugságban élni, amit mi igazságnak ismerünk? Hogyan mondhatjuk el az igazságot, ha mindenki más a hazugságot tartja igaznak?

— az arany iránytű megmutatja a múltat és a jövőt, mindenről az igazságot. Mennyire veszélyes egy ilyen szerkezet? Mennyire lenne veszélyes, ha Lyra nem tudná használni? Mit kezdenénk vele, ha a kezünkben tarthatnánk?

— gondoljuk végig a filmet úgy, mintha a szereplők és az egyes jellegzetességek szimbolizálnának valamit. Mit szimbolizálhat pl. a Por, vagy mit jelenthet az ÁTOK szervezete, az arany iránytű, a jegesmedvék, a gibtusok stb. a mi világunkban?

Menyus