A dárda vége

(End of the Spear)

amerikai filmdráma, 2005

Rendező: Jim Hanon

Fsz.: Louie Leonardo, Chad Allen, Jack Guzman

Játékidő: 106 perc

Meghalnál azért, hogy valaki másnak örök élete legyen? Biztos vagyok benne, hogy megtérésük után a legtöbben megkérdezik ezt önmaguktól, és a válasz sosem egyszerű. Azonban sokan voltak, akik életüket áldozták másokért. Steve Saint misszionárius volt. Az élete célja az volt, hogy az Amazonas-medencében élő waodani népet felkutassa, és elvigye nekik a Jó hírt. Naphosszat repült az esőerdő felett, végül megpillantotta őket. Megtalálta azt a népet, amelyiknek a közelébe senki sem merészkedik… A waodani nép ugyanis köztudottan bosszúálló fajta. Harciasságuk legendás: a waodanik több mint fele halt meg más dárdájától. Kevés nagyapát tartottak számon a törzsben, mert legtöbben nem érték el azt a kort. A bosszúállás ördögi köre a kihalás szélére sodorta a törzset. Ez ellen harcolt Steve, illetve néhány keresztyén misszionárius. Felvették a kapcsolatot a waodanikkal, végül ott álltak egymással szemtől szembe, próbálták megérteni egymást. És a dárdák hegye a misszionáriusok testében landolt. Hat család maradt apa nélkül, hat feleség maradt özvegy. Az özvegyek azonban nem adták fel. Véget akartak vetni a véget nem érő öldöklésnek… Meg akarták menteni a törzset! Még ilyen áron is.

A waodanik látni akarták azokat a jeleket, melyeket az Isten adott az embereknek. Ehhez vállalniuk kellett, hogy együtt laknak az ellenséggel. Meg kellett barátkozniuk az özvegyen maradt asszonyokkal és ezt nem értették. Hogy van az, hogy valaki szereti az ellenségét és nem öli meg? Miért akarna bárki is segíteni annak, aki bántotta? Mincayani, aki megölte Steve-et, most ott áll szemtől szemben a férfi 8 éves fiával, Nate-tel. A kisfiú ahelyett, hogy fogná a dárdát, inkább barátkozni próbálkozik. Ki akarna egy gyilkos barátja lenni? Ezt a törzs legtöbb tagja egyszerűen nem érti.

De nem kell Amazóniában élni ahhoz, hogy ilyen megütközést lássunk az emberek arcán. Aki Isten útján jár, azt sokszor és alaposan megdobálják kövekkel. Néha a dárdákat is keresztüldöfik rajtunk – fájdalmas, mély sebeket hordozunk emiatt. De végül nem értik, miért osztogatunk mégis kenyeret (netalán egy kis szeretetet) ezek után. A filmben elhangzik, hogy „az ellentétek világát éljük. Nincs béke, mert nem tudjuk megváltoztatni az emberi szívet”. Senki sem képes erre. Nem elég kenyereket hajigálni. Nem elég szeretni. Megkockáztatom: nem elég a halálba rohanni sem egy „jó ügy” érdekében. Nem elég, ha Isten nem ezt az utat jelölte ki neked.

Steve pontosan tudta, hogy az út, amelyen jár, Isten által kijelölt út. Nate is pontosan tudta, hogy a bosszú csak bosszút szül. E két ember ragaszkodása a helyes úthoz megváltoztatta Mincayani életét. Mincayani megtehette volna, hogy nem öli meg Steve-et. Visszafordulhatott volna, hogy segítsen a misszionáriusoknak a betegápolásban. Megfordulhatott volna, amikor meghalt a gyermeke. Isten várt rá, és nem hiába várt. Rád is vár: ajtókat nyit ki előtted és sorompókat zár le. Lehetőséget ad neked, hogy visszafordulj, mielőtt késő lenne és csak újabb sebet szereznél.

Mindenkinek az életében van legalább egy „Nagy Boa”. Mincayani még életében átugrotta. E történet tanúsága szerint a Nagy Boát át lehet ugrani: meg lehet térni akkor is, ha gyilkos vagy; és szerethetsz akkor is, ha áldozat vagy.

Menyus