A balszerencse áradása

Amerikai fim

Játékidő: 108 perc

Fsz.: Jim Carrey, Liam Aiken, Emily Browning, Meryl Streep

A balszerencse áradása három árván maradt gyermek történetét mondja el, akiknek szülei meghaltak abban a tűzben, amelyben elpusztult a családi házuk is. A gyermekek így nevelőszülőkhöz kerülnek — többhöz is, mert a „balszerencse” áradása során legtöbbjüket baleset éri és meghal… így kerülnek a gyerekek furcsábbnál furcsább emberek közelébe, egyre több titokra derül fény, egyre bonyolultabb és kilátástalanabb a helyzet. Első gyámjuk, Olaf gróf (Jim Carrey) szeretné megkaparintani a gyerekek vagyonát, így mikor terve világossá válik mindenki számára, a gyerekek más nevelőhöz kerülnek. De Olaf gróf nem adja fel, követi az árvácskákat mindenhová és minden akadályt elhárít. Közben kidomborítja igen felszínes színészi képességeit is! Az árvák közül Violet, a legidősebb, jeles feltaláló, aki szerint mindig akad valami, amiből bármit készíthetünk. Claus, a középső gyermek, a könyvek olvasásában találta meg a legjobb szórakozást. Legszívesebben egész nap olvas és mindent meg is jegyez. A legkisebb testvér, Sunny, még alig pár éves, de apró fogacskáival szinte bármit elrág. A testvérek különlegesek, nagyon furcsa tulajdonságokkal rendelkeznek, de nagyon szeretik egymást és mindent megtesznek azért, hogy kiszabaduljanak Olaf gróf karmaiból.

A film nem éppen átlagos családi film, nem is vígjáték, és nem is dráma — igazából minden tekintetben különc mesefilm sötét titkokról, gyanús tűzvészekről, húsevő piócákról és egy titkos szövetségről. A szereposztás és a filmes díszlet is különc, talán az Adams family és a Grinch közé sorolhatnánk. Néhol félelmetes és riasztó, néhol (Jim Carreyhez méltóan) humoros, egészében véve pedig nagyon hihetetlen történet. „A világ goromba és tele van bűnnel, de sokkal több benne a jó, mint a rossz, csupán jól oda kell figyelni. Mert ami a balszerencse áradásának látszik, az talán az első lépés egy úton.”

A filmet riasztó jelenetei és komoly mondanivalója miatt főleg 15-16 éven felülieknek ajánlhatjuk. A filmklub vezetői számára íme néhány gondolat a  beszélgetéshez:

— A filmet végigkíséri bizonyos naivitás a felnőttek részéről, miszerint Olaf grófot senki sem gondolja gonosznak. A gyerekek viszont hamar rájönnek ennek ellenkezőjére. Gondoljunk bele: a gyerekek néha valóban élesebben látnak meg bizonyos dolgokat. Vajon meghallgatjuk-e a gyerekeket? Meghallgatnak-e a felnőttek minket?

— A film lényege, hogy a gyerekek egy nagy titkot próbálnak kibogozni a családjukról. Érdekelnek-e minket is a titkok? Mi a helyzet Isten titkaival? Kell-e kutatnunk Isten titkai után?

— A testvérek nagyon jól ismerik egymást és nagy a bizalmuk egymásban a film szerint. Mi is így vagyunk a testvéreinkkel? Mi a helyzet a keresztyének testvéri szeretetével és bizalmával?

— A filmben nagy szerepet kap egy távcső. Mit jelképezhet a távcső? Mi rendelkezünk-e ilyen távcsővel?

— A filmvégén elhangzik, hogy a gyerekek végül is szerencsések. Miért mondja ezt a mesélő?

Menyus