Végtelen hit (Facing the Giants)

Színes, amerikai film

Játékidő: 101 perc

Rendező: Alex Kendrick

Szereplők: Alex Kendrick, Shannen Fields

A Shylock Keresztyén Akadémia focicsapata rossz körülmények közt kezdi a szezont: legjobb játékosuk átigazolt egy másik csapatba. A keresztyének edzője, Grant Taylor élete amúgy is egyre inkább összeroskad: az autója totálkáros; a munkája nem gyümölcsöző; a házában valami szörnyű bűzt áraszt, de nem tudja mi az; a felesége gyermeket szeretne, de nem sikerül. Taylor edzőt már a szülők is el akarják távolítani a posztjáról, mert bármit tesz, hogy a csapat feljebb jusson a ranglétrán, kevésnek bizonyul. Mindenkinek olyan edzőre van szüksége, aki valóban el is ér valamit. Grant elkezdi önmagát hibáztatni romba dőlt élete miatt: a focicsapat sikertelensége, a rossz autója, a sikertelen házassága miatt. A színen feltűnik David, az ígéretes ifjú focista, aki azonban nem sokat konyít az amerikai futballhoz, és sajnos nem hozza rendbe az elromlott dolgokat. Grant edző végső elkeseredésében, mikor minden veszni látszik, Istenhez fordul, és a következőképpen imádkozik: „Uram, üdvösségem szava! Megtartó erőm, kősziklára épült váram, támaszom, Magasságos Isten, akiben bízom. Te vagy az én védelmező pajzsom, a bástyám. Tehozzád szólok Uram, és Te meghallgatsz. Ellenségeim legyőzettetnek. Kérlek Uram, szükségem van rád! Segíts nekem! Uram úgy érzem, félelem és rettegés uralt el, mint óriások, akik összemorzsolnak. És nem tudom, hogyan győzzem le őket. Elegem van a félelemből. Uram, ha más utat szánsz nekem, mutasd meg! Ha nem akarsz gyereket adni, hát legyen így! De Te vagy a pásztorom! Te ülsz a trónuson! Mindig benned van a reményem és bizodalmam! Csak adj valamit, mutass valamit!”

Az Úr csodásan működik! Választ küld Grant edzőnek egy keresztyén férfin keresztül, s főhősünk lassan megérti, Isten mit vár tőle. Fokozatosan odaviszi focicsapatát Istenhez. Megmutatja nekik Isten kegyelmét és szeretetét, elmondja, hogy Isten nélkül nem győzhetnek a bajnokságon. Elmondja a játékosoknak, hogy nem is maga a győzelem a cél, hanem Isten dicsőségére focizni. S valóban: egészen más Isten dicsőségéért játszani, mint önmagunkért! A fiatalok ezt megértik, és ezentúl megpróbálnak ehhez méltóan focizni – nem is kevés áldással!

Alex Kendrick filmjéből 12-14 évtől kezdve bárki sokat tanulhat a végtelen hitről és a meghallgatott imáról! Az Úr neve legyen áldott, hogy olyan filmeket is készülnek, melyben Isten dicsőségéről van szó, kihagyva a véres, lélekpusztító jeleneteket! Végre egy keresztyén film – mindenkinek!

Похожее изображение

Gondolatok filmklubhoz:

A film alapján beszélgethettek a szereplők jelleméről és fontosságáról egyenként (pl. mekkora szerepe van a történetben az idős tanárnak, aki végig imádkozik minden nap a fiatalokért!), a történetről, a film felépítéséről (mi, mikor és miért történik).  A szereplők és a cselekmény kivesézése után beszélgessetek ezekről (idézetek a filmből):

1) „Jézus azt mondja: szeresd felebarátaidat, mint tenmagadat. Tehát ha minden meccset megnyerünk, de ezt elfelejtjük, semmit sem nyertünk!” (Grant edző)

2) „– David, mióta megszülettél, kérem az Urat, hogy éreztesse veled a hit erejét az életedben. És hogy rajtad keresztül az emberek lássák az Ő jóságát.

– Akkor miért lettem ilyen alacsony és gyenge?

– Hogy láthasd, Ő milyen hatalmas.” (David és apja beszélgetése)

3) „Csapatfilozófia: a futball mától eszköz, ami által dicsérhetjük az Urat!” (Grant edző)

4) „Amim van, az Úré. A többit Rá bízom.” (Grant edző)