Fireproof  (Szerelempróba)

Fsz.: Kirk Cameron, Erin Bethea

Idő: 112 perc

Rendező: Alex Kendrick (2008)

Ha azt a szót halljuk, hogy „tűzbiztos”, „tűzálló”, akkor biztos, hogy nem a házasság jut eszünkbe, hiszen éppen a házasság az, ami olyan könnyen „tüzet kap” és felbomlik. A Fireproof egy újabb keresztyén hangvételű film a Végtelen hit c. film rendezőitől, a Kendrick-fivérektől – fő témája a házasság, keresztyén szemmel.

Caleb a parancsnoka a helyi tűzoltó brigádnak. S mint ilyen fontos beosztású vezetőnek, megvan a maga mindennapi harca: harc a tűzzel, harc a beosztottakkal, főleg az újoncokkal. Hazatérve harcol a feleségével is, Catherine-nel, aki kórházi dolgozóként szintén gondokkal küzd. Házasságuk alig hét éve kezdődött, ám gondjaikat már most sem beszélik meg, inkább elkezdenek saját utakon járni. Caleb hajóra vágyik, TV-zik és internetezik otthon ahelyett, hogy családi házukat hozná rendbe. Catherine túl sok munkaórát vállal, fáradt és aggódik beteg édesanyjáért. Egyre inkább feszültté válik kettejük hangulata, míg végül igazi, vérfagyasztó veszekedésnek leszünk tanúi. Catherine válni akar, Caleb pedig nem érti, hogyan jutottak idáig. Catherine elkezd érdeklődni egyik munkatársa, Dr. Keller iránt, s még inkább eltávolodik férjétől. Caleb pedig édesapjától kér tanácsot. A tanács egyszerű: halassza el a válást 40 nappal, s ez idő alatt olvasson el egy könyvet. Napról napra egy-egy oldalt, és tegyen a könyv tanácsai szerint. A könyvet Caleb édesapja írta, tanácsokat, érzéseket, nagy igazságokat tartalmaz a házasságról. Az ifjú egyre inkább elszántabb lesz, és mindent a könyv szerint cselekszik. De Catherine ellenállásába ütközik, hiszen a fiatalasszony már végképp válni akar, és úgy érzi, csőbe akarják húzni, ezért még inkább kemény marad a szíve. Az ifjú férj nem érez önmagában több erőt ahhoz, hogy egyedül hozza rendbe elromlott házasságát, úgy érzi, hogy szélmalomharcot vív. Egyetlen támasza az lesz, amikor rájön, mi is valójában a szeretet…

Gondolatébresztők:

  • Caleb úgy érezte, Isten és a hit nem neki való: „Nekem nincs szükségem egy mankóra, ami átvezet az életen.” Miért gondolta ezt?
  • Milyen természete van főhőseinknek, és a szüleiknek?
  • „Az, hogy tűzálló, nem azt jelenti, hogy sosem üt ki a tűz, hanem azt, hogy képes leszel ellenállni neki és felülkerekedni rajta.” Mit jelent ez egy házasságra nézve?
  • Ha egy olyan nő, mint Cat, vagy olyan férfi, mint Caleb hasonló problémával fordulna hozzád, mit válaszolnál neki?
  • Miért mennek tönkre olyan hamar a házasságok? Mi az, ami segíthet az elromlott házasságok rendbe hozásában?
  • Mi a keresztyén házasság? Hol van Isten és Jézus helye a keresztyén házasságban?

(Menyus)