A FÜLKE (PHONE BOOTH)

A fülke

Rendező: Joel Schumacher

Főszereplők: Colin Farrell, Keifer Sutherland, Katie Holmes

A film hossza: 81 perc

Mit csinál az ember, ha a közelében csengeni kezd egy nyilvános telefon? Továbbmegy, tudván, hogy úgysem őt keresik? Vagy a kíváncsiságának engedve felemeli a kagylót? Stu Shepherd, a rámenős médiatanácsadó ez utóbbit választja, és a következő pillanatban egy ördögi játszma kellős közepén találja magát. „Ne tedd le – mondja egy hang a telefonban –, mert meghalsz.” Stu először ugratásnak véli a dolgot, ám a telefonáló gyorsan meggyőzi szándékai komolyságáról: titkos leshelyén meghúzza a ravaszt, és Stutól nem messze egy járókelő holtan zuhan a földre. A környéket pillanatokon belül megszállja a rendőrség, és a fülkét mesterlövészek veszik körül, akik fegyveres bűnözőnek hiszik Stut. Megérkezik a tévé, befut Stu felesége, Kelly, és egyik csinos ügyfele, Pamela, akivel Stu épp félrelépni készült – és egyikük sem sejti, hogy a távcsöves puskával felszerelkezett orvlövész az egyik ablakból folyamatosan szemmel tartja őket. A délután folyamán az egész életét végighazudozó, egocentrikus Stu különös morális átalakuláson megy keresztül. Érzelmileg lemeztelenedik a gyilkossal folytatott telefonbeszélgetés során. Hazugságai, kis simlisségei semmivé foszlanak: le kell ásnia lelke legmélyére, hogy megtalálja azt az erőt, amellyel legyőzheti a gyilkost, és a maga javára fordíthatja ezt a tébolyult játékot…

A film egyes véres és rémisztő jelenetei miatt kizárólag 16 éven felülieknek ajánljuk.

Beszélgetésindító kérdések:

1) Beszélgessetek Stu jelleméről! Mennyire jellemzőek az ő tulajdonságai, motivációi a mai átlagemberre? Vajon a Biblia erkölcsi mérlegére kerülve mennyit nyomna Stu élete? (Zsolt 103:8-12) Mit tanácsol a Biblia: így gondoskodjunk a boldogulásunkról, vagy van más útja is?

2) Mi játszódhatott le Stuban, mikor szembesülnie kellett azzal, hogy élete nyitott könyv valaki számára? Isten ugyanígy ismeri az életünk minden titkát, legrejtettebb vágyainkat is. Talán sokszor épp ezért nehéz elfogadni Isten létezését: mert ha Ő van, akkor az engem lecsupaszít és kiszolgáltatottá tesz, ahogyan Stu is lelkileg meztelenné vált a telefonkagylóból jövő hang előtt. De vajon rossz ez a lelki meztelenség?

3) A film talán legnyitottabb és legérdekesebb kérdése, hogy vajon mi motiválhatta a hívót. Mi az oka vagy a célja annak, amit tett? Hogy Stu élete rendbe jöjjön – de megéri ez más ember halálát? Bár nagyon erős a hasonlat, mégis Jézus Krisztusnak meg kellett halnia, hogy a mi életünk rendbe jöjjön. Persze Isten nem távcsöves puskával büntetett, de Jézus is ugyanolyan ártatlanként és kívülállóként halt meg valaki más életének a rendbe hozásáért, amilyen ártatlan és kívülálló volt ebben a történetben a pizzásfiú.

4) Mit gondoltok, mi volt a különbség Stu és a telefonos fickó előző áldozatai között?

5) Szerintetek miben változott Stu élete a telefonbeszélgetés után? Vajon miért kell megvárni, hogy valaki távcsöves puskával lövöldözzön ránk (vagy valami másféle katasztrófába kerüljünk bele), hogy végre leszokjunk a hazudozásról, a másik becsapásáról, hogy magunkba szálljunk és átértékeljük az életünket? Jézus Krisztus épp ezt kínálja, bár kicsit más módon, mint a távcsöves gyilkos!

  1. Mit gondoltok, mit mondana Stu a telefonosnak, ha mondjuk egy év múlva újra találkoznának. Feljelentené vagy megköszönné neki azt, amit tett? Miért?