Képlet

Képlet (Knowing, 2009)

Színes ausztrál sci-fi thriller, játékidő: 117 perc

Fsz.: Nicolas Cage, Rose Byrne

Rendezte: Alex Proyas

Korhatár: 16 év

Kedves kis városi iskola diákjai egy napon azt a feladatot kapják, hogy készítsenek rajzokat, miszerint ők milyennek képzelik el a jövőt. A rajzokat utána borítékolják és 50 évre egy időkapszulába zárják az utókornak. Az egyik félénk kislány rajz helyett egy értelmetlen számsort vés egyre és egyre a papírra… 50 évvel később: a jelen, amikor is a még felesége halálától szenvedő apa (Nicolas Cage) és kisfia élik mindennapi életüket váratlan fordulatot vesz. Az asztronómiával és űrjelenségek figyelésével foglalkozó professzor késve érkezik az iskolai ünnepélyre, melyet azért szerveztek, hogy kiemeljék a földből az 50 évvel ezelőtt eltemetett kapszulát. Minden diák kap egy borítékot az akkori gyerekektől. Micsoda véletlen, hogy a visszahúzódó kisfiú kapja ama titkokkal teli üzenetet, mely a számsort rejti. Otthon aztán a nem túl lelkes lurkó apjának kezébe kerül a papír, aki épp egy önsajnálatba fulladó éjszakához készül elő, amikor a konyhai rajztáblára felírva pár véletlenszerű sorozatot egy olyan megoldást kap, amely felkelti az érdeklődését. 110901 az az 11/09/01 – amely egyértelműen utal a szeptember 11-i terrorcselekményre, a számok folytatásából pedig kiderül, hogy az áldozatok pontos számát is közlik az adatok.

Apuka kutatásba kezd és bármily meglepő szinte az összes számsorok sikerül beazonosítania, kivéve a három utolsót. Ám másnap egy dugóba szorulva a három számsor közül az egyik aktiválódik, és főhősünk szeme láttára zuhan le egy repülő az autópályára. Utólagosan kiderül, hogy az áldozatok száma is pontosan stimmel, a hiányzó számok, pedig a várható katasztrófák koordinátáit jelölik. Időközben gyanús alakok ólálkodnak a fia körül, akik „beszélnek” hozzá. John eldönti, hogy megkeresi a számokat egykoron leíró nőt, ám csak a nő lánya van életben (Rose Byrne). Beteljesül a következő számsor is, de John nem tud megmenteni senkit… Már csak az utolsó van hátra, viszont 50 éve a kislány nem tudta befejezni a sorozatot. Így nem tudni a koordinátákat…

Igen ritkán kerül sor arra, hogy a TESÓ hasábjain egy sci-fi thrillert ajánljunk (ámbár néhány elemző szerint a film inkább dráma, mint thriller). Az ok, amiért mégis így döntöttünk az, hogy a filmben több utalást is találunk a Bibliára, így nem árt helyre tenni a filmnézés közben kialakuló gondolatokat. A film korhatáros, és ezt komolyan tartsuk be, amennyiben úgy döntünk, hogy felhasználjuk egy film-klubban – utalunk itt pl. a közelről bemutatásra kerülő repülőgép-szerencsétlenségre, ahol a fejvesztve menekülő áldozatokról készült felvételek eléggé valósághűnek tűnnek, és valóban drámaiak.

Gondolatébresztők:

1) Mielőtt megnézzük a filmet, olvassuk el Ezékiel könyvének első fejezetét, ahol a próféta látomása kerül leírásra. A látomásban lényeket lát, és „kerekeket”, illetve egy emberi alakot. A későbbi részekben Ezékiel egy tekercset kap. A látomásról a filmben egy képet láthatunk, és utalásokat rá, melyek központi szerepet kapnak majd. Továbbá olvassuk el: Jel. 19, 8; Jel. 21, 1-2;

2) A film elején, illetve közepén John megfogalmazza, hogy szerinte mi az élet: „Az élet puszta véletlen. A tény, hogy lélegzünk, nem több, mint végtelenül összetett, mégis elkerülhetetlen kémiai véletlenek és mutációk eredménye. Nincs valódi jelentősége, se célja.”; „Az élet tetszőleges hibák és végtelenek sorozata” – a filmből kiderül, hogy John nem mindig gondolkozott így. Keressünk összefüggést a film alapján John feleségének halála, az édesapjához fűződő viszonya, az Istenben való hite és jelenlegi keserű, boldogtalan állapota között!

3) Mit mond el nekünk a film a véletlenekről? Figyeljük meg, mennyire egymásra épülnek a jelenetek, hogy mindennek oka és célja van:

 • John elveszti a hitét felesége halálakor, ám a film végére visszanyeri. Mindent, ami történt át kellett élnie ehhez.
 • A jóslat kizárólag baleseteket jelölt meg – bár John megpróbálta megmenteni az áldozatokat, ez egyszer sem sikerült. Ha az Ige szemszögéből látjuk ezt, tudnunk kell, hogy nem állhatunk Isten döntései fölé – akkor sem, ha teljesen elfogadhatatlannak látjuk Isten rendeléseit. A film jól ábrázolja, milyen az ember, mennyire harcol Isten végzései ellen, egyben azt is láthatjuk, hogy ez a harc mennyire értelmetlen és sikertelen. Itt elgondolkodhatunk azon is, ha John hamarabb megkapja a jóslatot, és rájön minderre, megmenthette-e volna a felesége életét.
 • John megpróbálja megmenteni az emberek életét, nézi a híradót, és keresi az alkalmat. Ugyanakkor csak erre összpontosít, és nem veszi észre az időjárásról szóló előrejelzést – pedig már ekkor hallhatná, hogy kánikula lesz, és hogy az időjárás nem a megszokott, de nem figyel oda. Ha nem vagyunk teljesen nyitottak Isten üzenetére, ha csak egy valamire összpontosítunk, akkor „elmegyünk” az útmutatás mellett, nem halljuk meg azt.
 • Ha a véletlenekről és az elrendelésről beszélgetünk, nem árt, ha ismerjük a Jelek c. filmet (2002, Fsz. és rendező: Mel Gibson), melynek témája hasonló ehhez (és ugyanúgy összekeverik az UFO-elméleteket a Bibliával!). Célszerű akár mindkét filmet megnézni, és úgy beszélgetni róluk.

4) Keressük meg a filmben látható utalásokat magára a Bibliára!

 • Ezékiel próféciája és az idegen lények. Találunk némi hasonlóságot a filmbeli lények és a bibliai leírás között. Az „UFÓk vs. Biblia” téma nagyon széleskörű (főleg filmekben), ezért nem árt utánanézni egyrészt a bibliai próféciáknak, másrészt az idegen lényekről szóló elméleteknek annak érdekében, hogy válaszolhassunk a felmerülő kényesebb kérdésekre is, illetve hogy mi magunk is tisztán lássuk, hogy mit vallunk erről a kérdésről.
 • John felhívja édesapját, mikor már tisztában van az igazsággal, hogy lehetőség szerint mentse őt – ha már látjuk az evangélium igazságát, nekünk is hasonlóan kell cselekednünk: mindenkinek elmondani (főleg szeretteinknek), hiszen Isten nélkül elvesznek.
 • John apja, a világ végének közeledtével mégsem menekül a föld alá. Megkeményedett szívet vagy Istenben való feltétlen hitet tapasztalunk itt?
 • John sokáig nem bontja ki a feleségétől kapott ajándékot – és ezzel elfecsérel nagyon sok időt, hiszen szerezhetett volna önmagának néhány boldog pillanatot, és megőrizhette volna az ajándékot. Hasonlóképpen vagyunk mi is Krisztus áldozatával – amit ha nem fogadunk el ajándékként, akkor önmagunktól tagadjuk meg a békét és boldogságot Krisztusban.
 • A film végén a kis Caleb azt mondja, hogy a lények előre küldtek egy üzenetet, hogy az emberek felkészülhessenek a világ végére. Számunkra ez maga a Biblia, Isten Igéje, aminek a segítségével készülnünk kell.
 • Caleb lefordítja apjának az egyik lény szavait: „Csak a kiválasztottak mehetnek, akik hallották a hívást”. Ha a Biblia szempontjából nézzük, akkor az Ige szerint a tudásból fakadó hit nem elég az üdvösséghez (a filmben Johnnak ekkorra már van hite, de tudáson alapul, nem bizalmon). Az üdvösséghez gyermeki hit, bizalom szükséges. Ha megfigyeljük, Caleb már a film elején is hitt a mennyország létében, míg apja nem.
 • A film legvégén több utalást is találunk a Bibliára: két gyermeket mentenek ki (valószínűleg minden hajóban két gyermek van és állatok = özönvíz története); új Föld; a gyermekek fehér ruhában vannak. Keressük meg az erre utaló bibliai részeket! Mivel a film maga valóban támaszkodni próbál bibliai leírásokra, és keveri ezt UFÓ-s elméletekkel, mindenképpen rakjuk helyre ezeket az elméleteket!!!

 

Kellemes szórakozást!

Menyus