Szikra hétvége

Kissé abszurd, de ma nagyon sok élettelen, örömét vesztett fiatallal találkozunk. Nem kell messze keresnünk. Nézz körül a saját környezetedben! Ha csak Kárpátaljánál maradunk, – és tegyük ezt – sorra merülnek fel előttem is nevek, arcok, történetek. Nemrég Taracköziné Nemes Mónikával beszélgettünk, aki családanya, lelkész, pasztorál pszichológus és sorolhatnám. Neki tettem fel a kérdést egy előadás után, miért fárad meg a mai kárpátaljai fiatal? Nagyon egyszerű a válasz: szétszakított kapcsolatok, családi találkozók negyedévi rendszerességgel. Az, hogy a kárpátaljai szülő külföldre megy a jobbért vagy a megélhetésért, az az itthon hagyott gyereket sokkal mélyebben érinti, mint ahogy azt kimutatja. A képlet mégsem ilyen egyszerű.

Elfáradtam, hogy megértsem… Az idézet a Bibliából való. A kérdés pedig nemrég egy ifjúsági hétvégén merült fel, melyet a KRISZ Tóháti Alapszervezete rendezett. A témaválasztás jól láthatóan aktuális, hiszen több mint százharminc tizen- és huszonéves gyűlt össze a párnapos alkalomra a balazséri Béthel Konferencia-központban.

Ezek a hétvégék azokat a fiatalokat célozzák meg, akik korábban már találkoztak az Istennel, konfirmáltak, esetleg hitre is jutottak. Ám ez sem zárja ki azt, hogy valaki elfáradjon, akár a keresésre, szolgálatra, vagy éppen az Úr Igéjének a megértésére.

Elfáradtam, hogy megértsem az Isten Igéjét – ezt boncolgatta a tizenegyedik Szikra ifjúsági hétvége. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy mindenki a maga kérdéseire keresse a választ, ehhez pedig segítséget is kapjon. A fiatalok a legváltozatosabb programok biztosítottak lehetőséget arra, hogy pszichológus, lelkész vagy éppen lelkigondozó segítségével járjanak körbe egy-egy témát. Nagy hangsúlyt fektettek az önismeretre is, melyet gondosan előkészített tesztek során mérhettek fel a bátrabbak. Az egyik főelőadás is ebben a témában szólt. A már említett munkácsi lelkésznő, Tarcköziné Nemes Mónika szólt a hallgatósághoz szombat este Ki vagyok én? – Lelki egészség ifjúkorban címmel.

A hétvége során Bodnár Máté nyíregyházi ifjúsági lelkész hirdette Isten Igéjét, aki a Máté evangéliuma 11. részének válogatott verseiből hozta el az Élő üzenetet. Az evangelizáció szolgálata mellett egy előadást is tartott, melyben a résztvevőkkel közösen keresték az okokat és megoldásokat, arra nézve, hogy elfáradtam megérteni a világot, az embereket, körülményeimet és az Istent.

A tizenegyedik Szikra is gazdag volt az Úr áldásában. Hálájukról tettek bizonyságot a szolgálattevők is. A Laudis dicsőítő együttes énekkel, a Tóháti alapszervezet munkatársai pedig egy színdarabbal is készültek. Ily módon dolgozták fel Jób történetét, akinek az élete példa lehetett ezen a hétvégén is.

Minden szolgálattevő életére Isten gazdag áldását kérjük. A százharminc résztvevőnek pedig életre szóló döntést az Úrban. SDG!

-gabriella-

Képek IDE kattintva!

Hangfelvételek:

Pénteki evangelizáció

Szombati evangelizáció

Előadás szombat délelőtt

Előadás szombat délután