Imádkozz, hatsz – egy éjszaka a Menny kapuja előtt

Az Úr Jézus a Gecsemáné kertben egy egész éjen át virrasztott és imádkozott. Az Isten Fia ezt égető fontosnak találta. Mennyivel inkább szükségünk van nekünk, a XXI. század kétségek közötti, próbák alatti népének az Isten jelenlétére egy éjszakán keresztül?

Immár hatodik alkalommal került sor a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Imaéjjelre, amely során számos bázishelyen több száz fiatal zörgetett a Menny kapuja előtt. Idén ezt a rendezvényt október 7-én szervezte meg a KRISZ a Rákóczi-főiskola átriumában. Közel száz hitben járó fiatal áldozta az éjszakáját az Úrnak.

„Az imádság elsősorban rád hat, és téged változtat meg” – hangzott Homoki Gyulának, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákjának a szájából. Előadásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy az Isten számos elképesztő áldást, sikert és ajándékot készített már el számunkra. Sokszor azért nem tapasztaljuk meg ezeket, mert nem kérjük igazán, hittel. Ezt követően Nigriny-Demeter Adrienn(Menyus) tett bizonyságot a meghallgatott imáiról: szerető férjéről és aranyos, másfél éves csodájáról.

Szakrális keretek között léptünk át a következő napba: a szent jegyeket magunkhoz véve tettük le a múltat, és emeltük arcunkat a Megbocsátó felé.

Mielőtt bárki félreértelmezné – az imaéjjel nem a megállás nélküli imamormolásról és esdeklésről szól. A legkülönfélébb módokon szólítottuk meg a Mindenhatót, és másmilyen célokkal emeltük fel lelkünket hozzá. Ugyanis könyörgések szálltak úgy globális problémák, mint személyes gondok kapcsán. Hálatelt imádságok témáját sikerek, próbák, apró, magán örömök és általános áldások is jelentették. Szorosan kulcsolódtak a kezek össze őszinte bűnbánat, vagy a jobb jövőért való óhajtozás miatt. Magasztalással is járultunk a Szentséges elé: varázslatos énekükkel és zeneszóval a Laudis együttes “hozta irigységbe az angyalokat”.

Az imaéjjel jótékonysági jellegű is volt. A szervezők perselyt helyeztek el a nemrégiben megkárosodott Gyermek Evangelizációs Közösség táborozóhelyének, a Bereg Camp felújításának megsegítésére. Az összegyűlt összeg: 125 000 Ft, 1400 UAH, 31 USD és 10 Euro. Az alkalom megvalósulását támogatta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Hajnalig virrasztani bizony nem könnyű – még a legkitartóbb baglyok számára sem. Emiatt többször adódott lehetőség egy-egy 15 percben a fogyatkozó erőforrások feltöltésére kávéval, teával, esetleg némi eleséggel.

Az éjjel során megtapasztaltuk, hogy mit jelent abban az igazi, Isten előtti csendben lenni. Ahogyan Illés a szél, vihar és földrengés után hallotta a szelíd és halk hangot, úgy zártunk ki minden belső és külső neszt egyedül csak az Odafent lévőre összpontosítva. Ő pedig most sem tagadta meg tőlünk látogatását. Áldott legyen ezért az Ő neve!

Baranyi Eszter

Képek IDE kattintva!