III. Tóháti Sportnap

Hit, egészség, sportszerűség

Mintha csak Isten mosolygott volna az övéire és adta volna áldását a kezdeményezésre, napsütéssel és fiatalos lendülettel indult a sportnap augusztus 19-én Mezőkaszonyban. Sorra érkeztek a tóháti fiatalok, sokan – talán éppen bemelegítésként – kerékpáron.

A helyi sportpálya szélén felállított színpad biztosította a formális programok helyínét. Kilenc óra magasságában kezdődött a hivatalos megnyitó. Elsőként Pataki Gábor, a KRISZ alelnöke, a Tóháti Alapszervezet programkoordinációs felelőse köszöntötte az egybegyűlteket.  Majd a jelenlévők együtt énekelték el a KRISZ himnuszát: „Mindennap veled leszek…”.

Csodálatos látvány, ahogy közel 150 fiatalt együtt énekel egy ilyen alkalmon, annak ellenére, hogy napi szinten beszélünk az elvándorlásról. Ahogy az már KRISZ-es körökben szokás, a testi feltöltődés mellett a lelki táplálékról is gondoskodni kell! Sipos József, a KRISZ elnöke, nyitóáhítatában az éppen aktuális, bibliaolvasó kalauz által kijelölt napi igerészt hozta el a fiataloknak. A II. Krónikák 20. részében Jósáfát jó és rossz döntéseiről szól a Szentírás. Felhívva a fiatalok figyelmét arra, hogy a két úton járás nem kedves az Isten előtt. Júda királya serege élére állította énekeseit, hogy dicsérjék az Urat. Ilyen szolgálatra és lelkületre intette az előadó az ifjakat is.

A közös dicsőítést követően a program egyik fő támogatója, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kárpátaljai munkatársa, Fejes Norbert szólt a fiatalokhoz, aki felidézve a helyi futballpályán korábban szerzett élményeit és sikereit, a tiszta, sportszerű játékra bíztatott mindenkit.

A köszöntők után a fiatalok végre kipróbálhatták magukat a számukra elkészített több mint egy tucat sportfeladatban. Az ügyességi játékok és a csapatsportok színes sorát kínálták fel a szervezők. A nap során mindenki talentumokat gyűjtött saját települése számára. Természetesen a részvételért is járt a pont, így ha valaki nem nyújtott kimagasló teljesítményt, a szorgalmával és gyorsaságával ezt pótolhatta.

Bárki kipróbálhatta magát a frizbi, vízi-pong, tollaslabda, zsákban futás, görkorcsolya, bicikli vagy éppen futóversenyen. A csapatsportok szerelemesei egy-egy röplabda, vagy futballmérkőzésbe kapcsolódhattak be. Természetesen a tóháti fiúk is szeretik rúgni a bőrt, így hét csapat mérkőzött meg egymással a kispályás foci keretében. A forróság sem szegte kedvét a srácoknak, de a szervezők az időre és hőségre való tekintettel nyolc-nyolc perces félidőkben bonyolították le a mérkőzéseket.

A legnépszerűbb állomások között szerepelt az „1 perc és nyersz”, de a kézművesek asztalai előtt is sorban álltak a fiatalok, a sportpálya árnyas fái alatt agyagoztak és kulcstartókat is készítettek az érdeklődők.

Délidőben egy tápláló ebéd erejéig mindenki megpihent egy kicsit, hogy együtt fogyasszák el a kaszonyi gyülekezet asszonytestvérei által nagy szeretettel készített ízletes és bőséges paprikás krumplit.

A sportversenyek végeztével egy szabadtéri evangelizációra került sor, melynek szolgálatát Kacsó Gézabátyúi lelkipásztor végezte. Az igei alkalmat a Trinitas és a Laudis kárpátaljai keresztyén zenekarok dicsőítése és egy bizonyságtétel követte.

Majd sor került a várva várt eredményhirdetésre.  A szervezők köszönetüket fejezték ki mindazok felé, akik a III. KRISZ Tóháti Keresztény Sportnapot támogatták, úgy, mint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a ProCulturaSubcarpathica civil szervezet, a KRE Diakóniai Központja, a helyi gyülekezet és polgármesteri hivatal. Valamint köszönet illeti a szervezőket és az önkéntes szolgálattevőket a nap áldásaiért és sikeréért. Mindenek felett Istené a dicsőség!

Nagy Gabriella

További képek IDE kattintva!