Maradj talpon! 2015

Református ifjúsági hétvége a cselekvő hitről
Tenni vagy nem tenni?
Maradj talpon! – ezen a néven fut az az ifjúsági hétvégesorozat, amelyet minden évben kétszer rendez meg a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet Tisza-Borzsa Közi Alapszervezete, a TiBorKA lekonfirmált fiatalok számára. A cél segítséget, erősítést nyújtani az ifjaknak ahhoz, hogy megmaradjanak hitükben, állva maradjanak a nehéz helyzetekben és a hétköznapokban is. Április harmadik hétvégéjén már ötödször találkoztak a térség hívő fiataljai a Bereg Camp táborhelyén, hogy ezúttal arról beszéljenek, hogyan lehet a keresztyén hitet nemcsak elméletben, hanem tevékenyen is megélni.
Immár hagyomány, hogy a Maradj talpon hétvégék alaphangját minden résztvevő számára egy-egy személyre szóló igevers adja meg, melyen aztán mindenki rágódhat, elmélkedhet. Működik a Szentlélek, jelentette ki Sipos József, a KRISZ elnöke az igehúzó ceremónia után, arra utalva, hogy nem véletlen, ki milyen aranymondást kapott most kézhez. A rendezvényen Szanyi György, a szervezet korábbi elnöke, borzsovai lelkipásztor evangelizált, az első estén Ábrahámot, a másodikon pedig Mózes életét állítva a cselekvő hit példájaként a csaknem nyolcvanfős gyülekezet elé. Ábrahámot a Szentírás Isten barátjának nevezi, akire a legnehezebb feladatok elvégzését is bátran rábízhatta a Teremtő, emelte ki a lelkipásztor. Elbukdácsolni a hit útján tenni akarás nélkül is lehet, sőt, Isten kegyelme miatt még üdvözülni is. De akarunk-e olyan szolgák lenni, akikre bízhat feladatokat, akire számíthat a Mindenható, tette fel a kérdést az igehirdető.
Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke előadásában a munka fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy hiábavaló törekvések helyett olyan célokat kell kitűzni magunk elé, amelyek miatt később sem szégyenkezünk majd elődeink munkájára, utódaink jövőjére és a Mennyei Atya számunkra kijelölt küldetésére gondolva.
Mit tehetnék érted? címmel beszélt a cselekvő hitről Barkaszó és Rafajnaújfalu lelkipásztora, Barta Ferenc. Amit szeretnétek, hogy mások veletek tegyenek, azt tegyétek ti is másokkal, foglalta össze a Szentírás tanítását az előadó. Bernát Tamás, kisdobronyi lelkész a család, a barátok és az egyház körében végzendő szolgálatokról beszélt. Ahogyan mi is elvárjuk a családunktól, hogy támogasson bennünket, a barátainktól, hogy meghallgassanak bennünket, az egyháztól pedig, hogy tökéletlensége ellenére erősítse Istennel és a testvéreinkkel való kapcsolatunkat, ugyanúgy mi is végezzük ugyanezeket a szolgálatokat e három csoport tagjai felé, szólította fel a hallgatóságot a lelkipásztor.
Ez az alkalom azonban nem elsősorban az előadóktól való tanulásról, hanem az egymás hite által épülésről szólt. A résztvevőktől személyes bizonyságtételek hangzottak el a hitre jutásuk történetéről, Isten-élményeikről és arról, hogy az emberek közti szolgálat sokszor hasznosabb a szolgálat tevőjének, mint azoknak, akik felé az adott cselekedet irányul. Istennek tenni akaró, szolgálatkész seregre van szüksége itt Kárpátalján is. Olyan hívőkre, akik készek megfogni a munka végét, akik meghallják Isten hívását és nem restek oda indulni, ahová a Mennyei Atya küldi őket. Akik az ifjúsági hétvégékre nemcsak lelkileg feltöltődni járnak, hogy aztán a hétköznapok során újra lemerüljenek, hanem akiknek minden ilyen alkalom egy lehetőség a mások szolgálatára, akik környezetükben is megtalálják, hol és kinek van szüksége segítségre, és akik nem félnek Istenről bizonyságot tenni akkor sem, ha alkalmatlannak érzik rá magukat.
A háromnapos találkozó során az egybegyűlteknek lehetősége volt a gyakorlatban is bebizonyítaniuk, hogy készek tettekben is kifejezni hitüket. A rendezvény részeként önkéntesek segédkeztek a terep előkészítésében a KRISZ következő nagy rendezvénye, a Lendület nevű megyei ifjúsági találkozóhoz, amelyre szintén a Bereg Camp területén kerül sor május 2-án.
Kovács Dorka

Képek ITT találhatóak.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük