Beszámoló a Lendületről 2013

Lendület – 2013

Hétvégén tanúi lehettünk a legnagyobb kárpátaljai ifjúsági eseménynek – a Lendületnek. A Kárpátaljai Református Egyház Ifjúsági Szervezetének (KRISZ) a táborok mellett ez a legkiemelkedőbb rendezvénye az év folyamán. Erre fordítanak kiemelt figyelmet, és a nagy napot hosszú és részletekre kiterjedő előkészületek előzik meg. Nem volt ez másként az eddigi találkozókon sem, mégis az idei Lendület volt talán mind közül a legjobb. Lehet, hogy számos év eddigi tapasztalatait sikerült összegyűjteni, s bölcsen elegyíteni a szervezőknek, vagy csupán Isten alakította így az eseményeket – az eredmény magért beszél.

A festői helyszín csodálatos idővel egészült ki erre a napra. Bereg Campet úgy ezerötszáz fiatal töltötte meg, hangos volt a jókedv a találkozásoktól, ismerkedésektől, na meg az UR1 Band (az Ungvári Református Egyetemi Gyülekezet dicsőítő együttesének) énekétől.

A KRISZ szervezői csapatának köszönhetően a Lendületnek olyan előadói voltak, akik úgy emelték a rendezvény színvonalát, hogy közben nem rontották el a hangulatát sem.

A nyitóáhítatot a hagyományokhoz híven idén is Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, a KRISZ korábbi s tiszteletbeli elnöke tartotta. Ebben a megszentelődés titkáról beszélt a hallgatóságnak, ami az Isten jelenlétében töltött élet velejárója. Arra kért mindenkit, hogy a találkozót ennek a Jelenlétnek tudatában töltse.

A főelőadás során ifj. Csomós József lelkipásztor, a magyarországi Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense mondta el gondolatait a szentség lényegéről, mely a KRISZ-nek éves, s így idén a Lendületnek is központi témája volt. A lelkész, aki a hétköznapokban is fiatalok között végez szolgálatot, rendkívül izgalmas módon és közérthetően fogalmazta meg mondanivalóját. Elmondta, hogy a szentséget akkor érdemes firtatni, ha Istennek elkötelezett emberekről beszélünk. Aki nem adta át az életét, nem érti, miért kellene máshogy élnie. Az előadó szerint szent az, aki a lehető legegyszerűbb módon éli az életét – Jézussal.

Az ebédet délelőtti szemináriumok előzték meg, melyek közül ki-ki érdeklődésének megfelelően választhatott. Olyan témák kerültek terítékre, mint a szabadság és szabadosság, az álszentség és önmegtartóztatás; de az Anya-Szent-Egyházról, a bukott szentekről, angyalokról és démonokról is hallhattak előadásokat a fiatalok, akik összesen tíz helyszín közül választhattak. Az ebéd elkészítéséről a gáti, a badalói, a fornosi, a beregújfalui, valamint a nagyberegi gyülekezetek önkéntes csapatai gondoskodtak, a beszámolók szerint tökélyre fejlesztették a paprikás krumpli receptjét.

A délután folyamán hasonlóan színes programok következtek: Toldi Miklós verseny (Suzukival), tükörszoba, cserkészjátékok, kiállítások, elsősegély oktatás stb. Talán az egyik legtöbb érdeklődőt vonzó helyszín volt az a pavilon, ahol a jelenlévők úgynevezett nyílt riport keretében őszinte vallomásokat hallottak a KRE püspökétől, Zán Fábián Sándortól, ifj. Csomós József lelkipásztortól, illetve Szanyi György KRISZ-elnöktől.

Szent élet a szeretet gyakorlása, a nagyparancsolat betartása – mondta zárszavában Maksai Attila, a beregszászi főiskolai gyülekezet lelkipásztora.

Már hagyomány, hogy a KRISZ dalpályázatot hirdet az ifjúsági találkozók előtt, melynek nyertese a Lendületen veheti át a nyereményét. 2013-ban Kabai Diána lett a pályázat nyertese. A Legyetek szentek c. dal tizenöt perc alatt született, és saját tapasztalatok ihlették. A szerző szerint nincs olyan ember, aki nem élte volna meg azt, hogy Isten gondot visel rá, s ő mégis hálátlan Vele szemben. A dalpályázat fődíja egy elektroakusztikus gitár volt.

A találkozón volt gyermekfelügyelet is, amit a Gyermek-evangelizációs Közösség (GyEK)

vállalt magára. Így a már családos fiatal felnőttek is részt vehettek az alkalmakon. A tűzvédelemről szokott módon a derceni egyházi önkéntes tűzoltók gondoskodtak, s a sátrakat is ők biztosították az előadások számára.

Köszöntötte a Lendület résztvevőit Szontágh Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője, s egyúttal a július 23–27-én Mezőtúron megrendezésre kerülő Csillagpontra is hívogatta a fiatalokat.

A KRISZ következő rendezvénye július 7. és 13. között a tinihét lesz, amit a 13–15 évesek számára Aklihegyen, Balazséron és Ráton tartanak meg, majd augusztus 4. és 10. között szintén három helyszínen a közismert KRISZ-heteknek lehetnek résztvevői a 16 év feletti fiatalok.

S. K.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük