Sztárok világa (Dancs Edina)

Bevezető játék: Egy nagy fehér kartonlapot, és ragasztót (vagy blue stecket, esetleg ragasztópisztolyt), valamint filcet adunk az ifiseknek, és előre elkészített fotókat sztárokról (Énekesek, zenészek, színészek, stb.). Minél több fotó van, s minél több generáció sztárjai vannak közte, annál érdekesebb  a játék. Feladat: ki kell válogatniuk, és felragasztaniuk a kartonlapra azokat, akiket kedvelnek közülük, és a fotója alá írni egy jellemzőt az adott sztárról.

Miután ez elkészült, beszélgessünk arról, ki melyik sztárral cserélne szívesen egy napra, hónapra, évre, és hogyan képzelnék el azt az időszakot az adott sztár bőrébe bújva!

Mitől válik valaki sztárrá? (Vajon mindig a tehetséges, kiemelkedő emberek kerülnek a figyelem középpontjába?)

Miért érdekel bennünket a sztárok élete? (Mitől tűnik izgalmasabbnak az ő életük, mint bárki másé?)

okan irigylik a sztárokat, és olyan életre vágynak, mint amilyen nekik van. Hiszen úgy tűnik, gazdagok, szépek, sikeresek, az emberek szeretik, és nagyra tartják őket, bármit megtehetnek, így a mindennapjaik felhőtlenek, gond-mentesek, sőt (!); szóval: nekik „bejött az élet”. De valójában ez csak a látszat. A sok csillogás mögött, a vakuvillogásnak szóló műmosoly mögött a valóság nagyon gyakran rémisztő.  Pillantsunk bele egy kicsit részletesebben most két sztár életébe!

Elvis Aaron Presley (1935január 8. – 1977augusztus 16.amerikai énekes, zenész és színész. Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, vagy a Király néven is ismerik. Gyakorlatilag a világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

A Mississippi állambeli Tupelóban született, de három éves kora óta a Tennessee állambeli Memphisben élt.[1] Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Records tulajdonosa az afroamerikaiak zenéjét szerette volna népszerűsíteni, és Elvisben kitűnő előadót látott erre a célra. Elvis volt a rockabilly egyik legelső énekese, a gyors tempójú country és rhytm and blues keverékéé. Első kislemeze, a “Heartbreak Hotel” 1956-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott. Ezt további slágerek, sőt filmes szerepek követték. Élete vége felé gyógyszerfüggőségtől szenvedett, amely megviselte szervezetét. Negyvenkét éves korában, 1977-ben hunyt el.

Gyermekkora 

Elvis Presley a Mississippi állambeli Tupelóban született 1935. január 8-án, Gladys Love Smith és Vernon Elvis Presley gyermekeként. Ikertesvére, Jessie Garon halva született. Protestáns szülei vasárnaponként gyakran jártak templomba, ahol az ottani gospel kórus nagy hatással volt a fiatal Elvisre. A család nehéz körülmények között élt. Tizenegy éves korában kapta első gitárját, melyen hamarosan megtanult profin játszani. 1948-ban Memphisbe költöztek. Tinédzserkorában kezdte el hordani jellegzetes hajviseletét. Zenét sohasem tanult, az iskolai órákon kívül, s énektanárhoz sem járt sosem. Tehetségét kizárólag a rádióban illetve lemezekről hallgatott zeneszámokra alapozta, főként blues és rhytm and blues dalokra koncentrálva.

Priscillának 6 évig udvarolt, mígnem 1967-ben feleségül nem vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie.

Egészségkárosodása és halála

1973október 9-én Elvis hivatalosan is elvált. Egészségi állapotában ekkor kezdődött el a romlás. Az év során kétszer is túladagolta magát barbiturát-származékokkal, és Demerol-függőségtől is szenvedett. Ennek ellenére 1974-ben is intenzíven turnézott, bár fellépéseit egyre nehezebben bírta végigcsinálni. 1976-ban apja költségcsökkentésre hivatkozva kirúgta Elvis testőreit, a “Memphis Mafiát”, az igazi ok azonban valószínűleg az lehetett, hogy kiszivárogtattak némi információt a drogfüggőségéről. Ugyanebben az évben otthagyta akkori barátnőjét, Linda Thompsont, és megismerkedett Ginger Aldennel. Jó néhány új dalt is rögzített ekkoriban, melyek albumokon is megjelentek. Nem arattak átütő sikert, de nagyon népszerűek voltak.

1977-re állapota kétségbeejtővé vált. Önmaga groteszk figurája lett, elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, mégis különféle betegségek gyötörték. Élete utolsó koncertjét június 26-án adta. Augusztus 1-jén elbocsátott testőrei egy könyvet jelentettek meg, melyben kitálaltak mindenről. Elvis sikertelenül próbálta meg lebeszélni őket a megjelentetésről. Ekkor már számtalan különféle betegségben szenvedett: zöldhályogmagas vérnyomás, vesekárosodás. Ennek ellenére újabb turnét tervezett, csak hogy cáfolja a könyvben leírtakat. Az indulás előtt, augusztus 16-án azonban Ginger Alden eszméletlenül talált rá a fürdőszobában. Miután az újjáélesztési kísérletek sikertelenek voltak, Elvist délután fél 4-kor hivatalosan is holttá nyilvánították. Temetése két nappal később volt, és óriási érdeklődés övezte: legalább nyolcvanezren vettek részt rajta. Halála után kislemezei és albumai a lemezeladási listák élére ugrottak.

Britney Jean Spears (McCombMississippi1981december 2.) amerikai énekesnő. 17 évesen (1998) lett világsztár …Baby One More Time című albumával, ami hetekig vezette a toplistákat, 12-szeres platinalemez lett, és Britney 1999-ben megkapta az MTV Europe Music Awards legjobb női énekesnek, legjobb popénekesnek és legjobb új tehetségnek járó díját. 2. albuma, az Oops!… I Did It Again (2000) készítése idején anyjával könyvet írt Heart to Heart címen, és világ körüli turnéra indult. Megjelent még egy könyve, melyet szintén édesanyjával írt, ez a Szeretet éneke, mely nem tisztán életrajzi jellegű, egy tehetséges és jó hangú lány történetét meséli el. 2001-ben élete első filmje, az Álmok útján (Crossroads) is elkészült.

Harmadik albuma, a Britney 2003november 18-án jelent meg. Első kislemeze az I’m a Slave 4 U volt. Negyedik albuma, az In the Zone2004-ben jelent meg, ezen szerepelt példaképével, Madonnával, amelyet vele közösen készített (Me Against the Music). Ezek után még kiadott egy válogatás- és egy remixalbumot. Ebben az időben férjhez ment, két gyermeke született, majd elvált. Sokáig vélt vagy valós botrányaival szerepelt az újságok címlapjain. 2007-ben tért vissza a zenei életbe a Blackout című lemezével. Következő albuma Circuscímen jelent meg 2008-ban. Második válogatáslemeze The Singles Collection címen ünnepli meg tíz éves pályafutását.

1999-ben jelent meg Britney Spears első lemeze, a …Baby One More Time. A címadó dal azonnal világsiker lett, hónapokig a slágerlisták élére került. A dal bekerült a Rolling Stonelegjobb 25 dala közé is. A számhoz készült videoklipben Britney iskoláslánynak öltözött. A Rolling Stone magazin 1999 áprilisában megjelentette az újság címlapján Britney Spearst.1999-ben 4 díjat nyert a Billboard Music Awards díjátadón, köztük az év legjobb női előadó kategória díját is ő kapta. Egy hónappal később a kedvenc pop/rock előadó kategóriában nyert a American Music Awardson. 2000-ben a Grammy-díjkiosztón 2 díjat is kapott, megelőzve Christina Aguilerát és Sarah McLachlant.

2003-ban az MTV Video Music Awardson fellépett Christina Aguilerával és Madonnával. Madonna Like a Virgin című számát adták elő, a műsor részeként Britney és Madonna csókot váltottak. A csók hatalmas botrányt váltott ki. 2003 novemberében kiadták a negyedik stúdióalbumot, In the Zone címmel. Britney a lemezen található 13 dal közül nyolc írásában aktívan részt vett. Az első héten 609.000 darabot adtak el a lemezből, ezzel Britney beírta magát a poptörténelembe, hiszen nem sok olyan előadó van, aki az első négy lemezéből ennyit eladott volna. 3. világ körüli turnéja Onyx Hotel Tour néven indult el 2004 márciusában. Ennek a turnénak a keretében látogatott el Budapestre is.

2004 elején egy átmulatott Las Vegas-i éjszaka után, Britney „hozzáment” egykori gyerekpajtásához, Jason Alexanderhez. A frigy mindössze 55 óráig tartott, érvénytelenítették. Még ez év végén Britney hozzáment táncosához Kevin Federline-hoz. A hivatalos honlapján bejelentette, hogy felhagy a popkarrierrel egy időre, hogy családot alapíthasson. A szünet előtt még megjelentette Greatest Hits: My Prerogative című válogatásalbumát, melyen két új szám is szerepel. Az első héten 255.000 darab kelt el belőle. Ezután készült egy hatrészesvalóságshowja Kevinnel Chaotic néven.

Britney első gyermeke, Sean Preston Federline 2005 szeptemberében született. 2005 novemberében megjelent Britney első remixalbuma, B in the Mix: The Remixes címmel. 2006-ban megszületett Britney második kisfia, Jayden James Federline Spears.

2006november 7-én Spears beadta válókeresetét, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, és két gyermekét magánál akarta tartani. Válása után hónapokig különböző botrányokkal szerepelt a címlapokon, majd 2007 februárjában szanatóriumba vonult, hogy kigyógyuljon depressziójából.

Szanatóriumi kezelése ellenére elvesztette gyermekei felügyeleti jogát. Visszatérésére a 2007-es MTV Video Music Awardson került sor, ahol újonnan megjelent dalával, a Gimme More-ral lépett színpadra

Nem éppen így szeretnénk élni sztárokként, azt hiszem.

Vajon van Isten igéjében üzenet a sztársággal kapcsolatban? (Van!)

Filippi 2,3-4 a sztárságban óhatatlanul megjelenik az ember hiúsága, dicsőségvágya

Lássuk a sztárolást!

Ézs 42,8 és  ApCsel 12,20-24  Az ember hódolata, imádata, csodálata egyedül Istent illeti! Nem hiába használja a magyar nyelv a sztárokra szinonimaként a bálvány szót! (Tinilányok bálványa, nők bálványa, stb.) Nem arról van szó, hogy nem lehet valakit tisztelni, kedvelni a tehetségéért, munkásságáért, de Isten igéje keményen meghúzza a határokat! (itt még lehet több példát hozni azok közül, akik előtt meghajoltak /Péter, vagy a Jelenések könyvebeli angyal,/és ők azonnal tiltakoztak ez ellen!

Mit jelent magyarul a sztár szó? (Csillag)

  • Jelenések 22,16 A hajnalcsillag vezér-csillag volt, ez alapján tájékozódtak, egyben a legfényesebb, és a leghamarabb jelent meg az égen. Jézus az igazi csillag (Ő tud életre vezetni, ő az, aki mindenben tökéletes, és húsvét hajnalán, mint az első feltámadott jelent meg!)
  • Filippi 2,14-16 Jézus az igazi, tökéletes csillag, de mi is lehetünk sztárok, csillagok, akik az Ő szeretetének, igazságának, békességének, tisztaságának fényével ragyoghatunk a világban! Szóval, ha sztárok akartok lenni, itt a bevált recept hozzá!
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük