Öltözködés, divat (Dancs Edina)

 Öltözködés, divat (kisifi)

Bevezető játék: Két csapatra osztjuk a csoportot, néhány nagyifist megkérünk, hogy legyen zsűrizzen. Mindkét csapat kap egy sálat (lehetőleg minél nagyobbat), feladatuk, hogy minél többféleképpen használják fel öltözékük kiegészítőjeként. A csapatok egymást nem láthatják, csak a zsűrinek mutatják be ötleteiket, az a csapat nyer, aki több variációt talál ki.

Igaz-hamis játék (vitaindító, gondolatébresztő)

Az alábbi állításokról minden ifis döntse el, szerinte igaz, vagy hamis, a végén beszéljék meg az eredményeket, mondják el a véleményüket.

1. Aki márkás ruhákban jár, arra jobban odafigyelnek az emberek.

2. A divatot minden esetben követni kell, különben kinéznek a közösségből.

3. A legtöbb ember az alapján ítél meg, ahogy kinézek.

4. Manapság a lányoknak muszáj nagyon szexi ruhát (mélyen dekoltált, mini, stb.)felvenni, ha el akarnak érni valamit.(Pl. jó jegyet a vizsgán)

5. Fontosabb, hogy a ruhák és cipők kényelmesek legyenek, mint hogy divatosak, vagy különlegesek.

6. A keresztyén embereknek egyáltalán nem szabad követniük a divatot.

7. A keresztyén embernek mindegy, hogy mit vesz fel, és hogy néz ki, úgyis a belső számít.

Beszélgessünk arról, hogy mióta és miért is hord az ember ruhát. (Éden-kert, bűneset, el-kell-rejtőznöm-érzés!)

Milyen funkciókat kell betöltenie a ruháinknak? (Elsődleges funkció a védelem, a kényelem, másodlagos funkció az önkifejezés.)

Az öltözködés másodlagos funkciója nagyon hamar elsődleges szerephez jutott, a társadalmi különbségeket, vagy akár családi állapotot hivatott jelezni. (Másképp öltözködtek annakidején a királyok, és a hercegek, a bárónők, és a cselédlányok, másképp a hajadonok, és az asszonyok, pl.fejkendő viselése a magyar asszonyoknál faluhelyen nagyanyáink korában még szinte kötelező volt, másképp az özvegyek.) Az öltözék a régebbi időkben még sokkal többet elárult viselőjéről, mint manapság. Ez jó volt, vagy rossz szerintetek?

Jakab 2, 1-4-et felolvasni, megbeszélni!

Ma már nem biztos, a ruhája alapján el tudjuk dönteni valakiről, hogy milyen családból származik, vagy van-e férje, felesége, stb., ez persze nem jelenti azt, hogy ma nem áll fenn annak a veszélye, hogy az öltözéke alapján ítéljenek meg valakit.

Képeket mutatni a divat változásáról! (Melléklet)

Megjegyzés: a melléklet képei a teljesség igénye nélkül lettek kiválogatva. Jó hozzáfűzni a képekhez egy-egy gondolatot, pl. hogy milyen hosszú időbe került egy cifraszűr elkészítése, és hogy mekkora értéket jelentett, hogy az 1800-as években, a kerékpár feltalálásától kezdve kezdtek el a nők nadrágot hordani, mert abban egyszerűbb volt biciklizni, a 60-as évektől rövidült a szoknya, a hippi korszakban lett igazán népszerű a trapéz farmer, és jó beszélni arról is, hogy voltak olyan ruhadarabok, amelyek cseppet sem voltak kényelmesek, pl. a régi fűzők, amelyekben levegőt is aslig kaptak a hölgyek, a francia rizsporos parókák, amiben nem szellőzött a fejbőr, s az eredeti haj, és ma is van káros hatása bizonyos daraboknak, pl. a derekat nem takaró pólók a lányoknál különböző gyulladásokhoz vezetnek (vese, petevezeték, hólyaggyulladás,) ezeknek szövődményeként akár meddőség is kialakulhat!

Nézzük meg, mit tanít Isten igéje az öltözködésről!

  • 1Tim 2, 9-10
  • 1Péter 3, 3-4
  • Péld 31, 10-31
  • Péld 11,22
  • Péld 25,12
  • Jer2,32

Ezek az igék arra hívják fel a figyelmünket, hogy ne a külsőségek legyenek számunkra fontosak, a belső szépség az, ami fontos kell, hogy legyen számunkra, akkor is, ha magunkra, s akkor is, ha másokra nézünk. Az asszonyok (s lányok) mértékletességre való felszólítása nem véletlen, hiszen az, amit a ruha látni enged, hatással van a férfiakra. Ha nem muszáj, ne kínozzák őket! és ne vigyék kísértésbe… Ugyanakkor nem kell igénytelennek lennünk, a derék asszony öltözete változatos, igényes. Isten igéje nem ellenzi a szépet, sőt, értékeli azt, Izráel népében a nők is, férfiak is szerették a szép dolgokat, ékszereket, stb. A baj az volt, amikor ezek túlságosan fontosak lettek számukra, amikor vki szépsége miatt felfuvalkodott (pl. Absolon), amikor felszínessé, sekélyessé vált a lelkük, mert csak a külsővel törődtek.

Levezető feladat: Tervezzenek ruhát, pólót maguknak, olyat, ami bibliai mércén megáll, és szívesen felvennék, olyat, amit ők hoznának szívesen divatba! (Külön fiúk, lányok, kreatívabbak akár egymás számára is tervezhetnek, rajzolják le!)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük