Mire használod a szádat (Kiss Bertalan)

Cél: Megérteni, hogy nem mindegy, mi jön ki a szánkon

Bevezetés: Táblára felírni az Énekek éneke 4,11-et. Mit jelent ez az ige? Gondolkodjatok erről. (közben még lehet énekelni). Összefoglalva azt mondja, hogy minden, ami kijön a száján, az jó és értékes dolog.

Mai témánk is ez. Mi jön ki a szánkon. Jó és értékes dolgok?

Képzeljétek el a helyzetet: Reggel felkeltek, még a hajatok borzos, szemetek homályos, de lépten nyomon azt tapasztaljátok, hogy amit csak mondotok, az beteljesül. Mi volna az első szavatok? Jó dolog lenne ez?

Most képzeljétek el, hogy az elmúlt három napban, amit csak mondtatok, az valóra válna. Mi történne? Jó dolgok születnének, vagy meghalna néhány ember, felrobbanna az iskola, eltörne egypár kéz-láb, elkorhadna a számítógép, stb.?

Olvassuk el ezt az igehelyet: Máté 11, 34

A beszédünk Jézus szerint árulkodik rólunk. Amilyenek vagyunk belül, az a beszédünk által lesz nyilvánvalóvá. És ezt nem tudjuk elkerülni.

Mit árulhat el rólunk a beszédünk?

Kedves, szelíd, értelmes, bölcs, alázatok, képmutató, hazug, buta, trágár, romlott, erkölcstelen, gonosz, nagyképű, bunkó, önző, stb.

Rólad mit árul el a beszéded?

A beszéd az jó dolog. De nagyon nem mindegy, hogy használjuk. Építhetünk is vele, de rombolhatunk is. A szánkat is Isten teremtette, és a beszéd adományát is ő adta. Ezt is az ő dicsőségére kell, hogy használjuk. Amúgy pedig nem Istennek van haszna abból, ha helyesen beszélünk, hanem nekünk.

Milyen hasznai vannak?

Építesz másokat, jó a vélemény rólad, stb.

Olvassuk el a Jakab3,9-12

Azt mondja Jakab, nem kellene így lennie. Van lehetőség változtatni, csak akarni kell, és kérni az urat, mint Ézsaiás, és ő megtisztítja a szánkat.

Olvassuk el a Máté 11, 35-37-et.

Hunyjátok le a szemeteket és képzeljétek el. fenn a menyben megálltok az Isten előtt. Ott vannak az Angyalok, az ördögök és minden ember, aki valaha élt. És Isten a te életedet nézi meg. Dicséretet vagy dorgálást szeretnél ott kapni?

Hogyan lehet helyesen használni a beszéded?

Ne panaszkodj, csak Istennek – legyél illedelmes – mondj igazat – legyél kedves – stb.

Végszó: Jakab 3,2

                Levezetésnek játszunk valamilyen szójátékot. Jó szórakozást!