Megújulás a szeretetben (Kiss Bertalan)

Cél: Beszélni a szeretet fontosságáról. Beszélni a megfáradt szeretet okairól és az abban való megújulásról.

Bevezetés: Manapság a szeretetről már nagyon elcsépeltnek hangzik beszélni, pedig kell, mert nincs olyan ember, akinek ne lenne problémája a szeretet terén.

Feladat: Mondjatok tíz dolgot a szeretetről, például a szeretet az jó, vagy érték, stb.

Szerintetek kell az embernek a szeretet, szükségünk van rá? Ha igen miért? Ha nem miért?

Téged szeretnek? Szerinted miért?

Elmondhatjuk azt, hogy a szeretet olyan az életben, mint a só a levesben, kabát a hidegben és fagyi a kánikulában. Meg lehet lenni ezek nélkül, de mégis ezek teszik jóvá. Meg lehet lenni szeretet nélkül az életben, de ez teszi élvezhetővé, jóvá az életet. Pál apostol azt mondja a szeretet himnuszában, hogy (Bertus féle szabad fordításban 🙂 lehet ő király+milliomos+a legnagyobb Jani a csárdában, ha szeretet nincs benne, akkor semmi haszna abból. Tehát a szeretet valami nagyon értékes, fontos dolog ahhoz, hogy az élet jó és értelmes legyen. Mégis ennek ellenére vannak gondok az ember életében. Sokszor nem tudunk szeretni, sőt!

Tudtok példákat mondani, hogy mi mutatja azt, hogy gond van a szeretetünkkel? Írjátok fel táblára. Pl. Háborúk, veszekedések, pletykák, irigység, rágalmazás, stb.

Miben ismertek rá ezekből magatokra?

Van olyan is, hogy valakit szeretek, valakit nem. Miért?

                Talán érdekből, vagy személyválogatásból, vagy, mert egyszerűen nem tetszik a képe?

Miért van ennyi probléma a szeretet körül?

 • Önzőségből
 • Közönyből
 • Megfáradásból
 • Haragból

Nem jól van ez így, mert az ember élhet úgy, hogy nem szeret, de sohasem lesz boldog és teljes az élete. Nektek is szól ez! Ti sem vagytok ez alól kivételek. Ha boldog akarsz lenni, és örülni akarsz, akkor azt ne a discóban, a játékban, a filmekben vagy a munkában, a sikerben, a tanulásban és a pénzben keresd, hanem a rendezett kapcsolatokban. Elsősorban Istennel, de emberekkel is, és ehhez biz’ nélkülözhetetlen a szeretet.

De szeretni nem könnyű. Mindig akad ok, hogy ne szeressünk, mindig történnek olyan dolgok, amik nem éppen a szeretetet váltják ki belőlünk. De hát senki sem mondta, hogy egyszerű! Általában az értékes dolgok nem egyszerűek. Gondoljunk bene: Istennek egyszerű volt od’adni egyszülött fiát a bűnös, engedetlen, gonosz emberekért? Jézusnak egyszerű volt meghalni értünk? Nem hiszem, de megtette, mert szeretett minket. És ma is mennyire szeret. Azt mondja az ige, olvassátok el az I János 4,7-12 igerészt. A szeretetet lehet tanulni, és Isten az, aki a legjobb tanítómester ebben. Ha nincs motivációd a mások szeretésében, akkor szeress azért, mert Isten is szeret téged, pedig nincs rá oka!

De sajnos még az Isten szeretésében is meg lehet fáradni. Jelenések 2,4-5

Mi szerintetek ennek az oka?

 • A monoton szokások
 • Az élő kapcsolat hiánya
 • A világ gondjai
 • A háláról való megfeledkezés

Sokszor látni olyat, és talán te is így vagy, hogy emberek megtértek, és akkora szeretettel és bizonyságtevési akarattal, szolgálni vágyással elindultak, azok szépen leálltak és eltűnt belőlük a tűz. Ez az, amiről az ige beszél.

Ha belegondoltok ebbe, hát ez elég szörnyű dolog, hogy meg lehet fáradni a szeretetben, az Isten szeretetében. Pedig azt mondja Isten igéje, hogy ha megtartod a szeretet törvényét, akkor minden parancsot betartottál.

Hogyan lehet megújulni a szeretetben?

Isten azt mondja az Efézusi gyülekezetnek, hogy térj meg.

Bűnbánattal – Istenre figyeléssel – Imádsággal – Hálával – Törődéssel – engedelmességgel.. Ez sem könnyű, de megéri. Még egy gyakorlati tanács: Ne várd, hogy téged szeressenek, hanem előbb te szeress, mit, ahogy Isten szeret. Ennek biztos lesz eredménye.

Tovább beszélhető kérdések:

 • Kell e szeretni akkor is, ha bántanak minket?
 • Mi van, ha engem senki sem szeret?
 • Mi van, ha már nem tudok szeretni?
 • Lehet e szeretnem az alkoholista szülőmet?
 • Szeretet az egyenlő a kiszolgáltatottsággal?

Szerintetek, aki szeret, az naiv is?