Kreatív dolgok az ifiben

Letisztázandó:

Minden ifiben vannak, előfordulnak, és kellenek, hogy legyenek ilyen dolgok, de!

Nem az az ifi célja, hogy szórakoztassuk a fiatalokat, hogy legyen egy klub, ami jól érzi magát együtt, és klassz dolgokat csinál.

Az ifi célja az Evangélium. Nem cukorkát akarunk osztani, hanem Jézust. I Kor 9,17-23

Ezt jó az elején letisztázni, és a továbbiakban így dolgozni, így szervezni, vezetni az ifit. Ha valahová el akarunk jutni, előbb kell, hogy legyen célunk. A cél az evangélium, a kreatív programok az eszköz lehet ebben.

Mire jók, miért fontosak a kreatív programok?

–         egy ifi válhat lapossá, unalmassá, megszokottá és kikophatnak az ifitagok. Egy fiatal (de idős is vágyik a jókedv, a szórakozás, az élmény után. A világ sok ilyet kínál, ezért nem szabad hagyni, hogy unalmas legyen egy ifi. Ha unalmas, ne csodálkozz, ha otthagyják az emberek. Isten országa izgalmas és nem unalmas.

–         Reklám, vonzás az ifibe. Sok fiatal nem azért fogy menni, mert ott az ige szól, hanem mert ott van az a lány/fiú, vagy jól lehet szórakozni (tisztán) (én is ezért mentem). Szeretnétek, hogy egy ifi beinduljon, működjön, növekedjen, megmaradjon? Imádkozz sokat, és tedd kreatívvá. Reklámokra súlyos pénzeket költenek, és nem kidobott pénz. Van haszna. Ha el akarod adni a kólát, készítsél jó reklámot, ha ifit akarsz, szervezd izgalmassá.

–         Közösségépítés.

Az ifi az egy gyülekezet-így kell tekinteni rá-és, ahhoz, hogy jól működjön, belsőséges legyen, ahhoz kiváló segítséget nyújtanak a kreatív programok. Segít megismerni, összerázni, megszeretni egymást-példák.

Jézus is nem éppen megszokott módon prédikált (kora vagánya volt). Nem csak zsinagógában, hanem Mezőn, hegyoldalban, pusztán, vízen, gyümölcsösben, hajóból, utcán, vámszedő házában. Csinált nagy vendégséget, támasztott fel halottat, gyógyított embereket. Ezek a dolgok sok emberhez elértek és sok embert vonzott Jézus hatalommal beszélt, nem unalmasan. Az apostolok kaptak olyan lelki javakat, és a gyülekezet, amik hitelesítették, őket, vonzották az embereket.

Legyen az ifi programod minimum egy negyedévre kidolgozva. Ezt egy-két óra odaszánással és imával összehozhatod. Ebben legyenek benne a témák, és hogy milyen kreatív programokkal készülsz hozzá. Azért fontos ez, hogy idejében fel tudj készülni, meg tudd szervezni a dolgokat. Nem kell mindent egyedül csinálnod, ifised segítsége, lelkész….

Hogyan lehet csoportosítani a kreatív programokat?

 

Ifióra keretén belüli

Játék…

Film…

Kirándulós ifi…

Kajálós…

Előadó …

Prezentáció…

Szituációs feladat

Jubileumi….

Ünneppi…

 

 

Ifióra keretén kívüli

Kirándulás…

Kajálás…

Szolgálat:

Gyerekhét szervezése, csendesnap szervezése, ünnepi műsör, öreglátogatás bébicsőszködés, misszió, ifitalálkozó szervezése

Csendesnap

Nyári tábor

Ifitalálkozó

Gyermekotthon, öregotthon látogatás…

Tábortűz

Szinjátszókör,

Ifiújság…