Kire hallgatsz? (KIss Bertalan)

Cél: Meglátni a világ nyomását, befolyását az életünkben.

Meg tanulni jól kezelni, és Isten szerint élni.

Bevezető:

Szituációs feladatok önkéntes alapon:

– Vonalas (befolyásol e a csoport véleménye?) – Három egyforma hosszúságú vonalat kell rajzolni a táblára, de egymástól bizonyos távolságra. Kell egy valaki, aki nincs beavatva a feladatba, mondjuk a későn érkező. Tőle meg kell kérdezni, hogy szerinte egyforma e minden vonal? Valószínűleg azt fogja mondani, hogy igen. Viszont a többiekkel meg kell beszélni, hogy váltig állítsák, hogy az első vonal az hosszabb-rövidebb, mint a többi. Vajon elhajlik-e a csoport véleménye felé (valószínűleg igen).

– Kitartás (meddig bírod, hogy dobálnak) – Kell két-három önként jelentkező, meg egy rakás papírlabda. A feladat az, hogy ők felálljanak egy székre, vagy asztalra, a többiek meg dobálják őket addig, míg valaki fel nem adja, vagy a szenvedők, vagy a dobálók.

– Figyelem próba (meghallod a hangot a zajban?) – Kell egy önként jelentkező, akinek az a feladata, hogy hallgassa azt, amit a vezető mond neki. a vezetőnek nem szabad hangosan beszélni és nem szabad nagyon közel állni egymáshoz (5m). A többieknek pedig az a feladata, hogy hangosak legyenek, de ne túl nagyon. Meghallja a hangot a zajban? Biztos nem. Ugyanezt el kell játszani csendben is.

– Két szék közé(bedőlsz e a lányoknak?) – Az a feladat, hogy kell egy önként jelentkező fiú, akit kiküldünk a teremből. Kell két szék, amit úgy kell elhelyezni, hogy még egy szék elférjen közöttük. Ezután le kell takarni egy pokróccal, de úgy, hogy ne látszódjon, hogy középen nincs szék. A két székre leültetünk két lányt és behívjuk a fiút. A lányoknak az a feladata, hogy ha jól udvarol a fiú, akkor hellyel kínálja őket, a fiúnak meg azt kell mondani, hogyha jól udvarol a lányoknak, és azok hellyel kínálják őt, akkor nyert ügye van. A lányok persze hamar leültetik a fiút, aminek a fiú nagyon fog örülni, de amikor már a feneke éri a pokrócot, akkor a lányoknak hirtelen fel kell állniuk, hogy a fiú két szék közé essen.

Feladatok kiértékelése:

            Milyen érzés volt?

            Mennyire befolyásoltak a hatások, amik értek titeket?

Ebben a világban számos olyan dolog van, ami hatással van az életünkre, és befolyásolja gondolatainkat, tetteinket, személyiségünket.

Tudtok-e ilyeneket sorolni?

Csoport, tv, szülők, barátok, zene, filmek, könyvek, stb…

Ezek a dolgok óriási hatásokat fejtenek ki bennünk. az ember nem is gondolná: Szemléltetés (mi kell hozzá?)

Milyen hatással lehetnek?

Pozitív

Negatív

Nehéz, vagy könnyű ellenállni ezeknek? Kell-e egyáltalán?

Isten akarata mi lehet?Jakab 4,4, Róma 8,12

Nem tudjuk azt elérni, hogy ne érjenek minket ilyen negatív hatások, hisz a világban élünk. A világ főleg negatív hatásokkal hat ránk. Fel kell tennünk egy szűrőt. Példa: vízvezeték, motor, ezekben is van szűrő, és így tudnak jól működni.

Ez a szűrő az Isten igéje.

Kell ehhez:

Helyes értékrend

Állhatatosság

Kerülni a negatívan befolyásoló dolgokat.

Jelenések 3,7-13

Mi ebből a hasznom.

Eddig arról beszéltünk, hogy milyen hatással van a világ ránk. De aki Keresztény, az hatással kell, hogy legyen a világra. Ti vagytok a föld sója. mondta Jézus. A só molekulája nem változik, mert kristályos, szilárd. Nem cukor és nem ecet, ezek szervesek, felbomlanak. Ti legyetek jó hatással a világra, és ne hagyjátok, hogy a világ az ő rossz hatását kifejtse rajtatok, mert az csak a károtokra lesz. Legyetek só és világosság.