Harc önmagammal (Dancs Edina)

Harc önmagammal (jellemfejlődés) 16+

Bevezető történet: Volt egyszer egy kisfiú, aki talált egy lepkebábot. Kíváncsian nézegette, és mérhetetlenül boldog volt, mikor felfedezte, hogy a báb megmozdult!!!  A pillangó épp most készül kibújni belőle! A kisfiú figyelte, ahogyan egyre nagyobb rés keletkezik a gubón, és előtűntek lassan egyenként a pillangó csápjai, lábai. Látszott, hogy a kis rovarnak hatalmas erőfeszítésbe kerül minden egyes mozdulat. A kisfiú megsajnálta a pillangót, hogy ennyit küszködik, meg persze, látni akarta már a végeredményt, az igazi csodát: a színpompás szárnyakat. Ezért úgy gondolta segít a pillangónak: apró ujjaival könnyedén szétfeszítette a pillangó bábját, és már készen is volt.  Valóban gyönyörűek voltak a szárnyai! A kisfiú lélegzetvisszafojtva várta, hogy a pillangó elkezdje mozgatni őket, és felröppenjen velük, de a pillangó nem mozdult. Meg sem rebegtette a szárnyait. A kisfiú biztatta, óvatosan meglökte, hátha…, de hiába. Ez a pillangó soha nem tanult meg repülni. Nem voltak elég erősek a szárnyai, mert nem kellett kiküzdenie magát a gubója szorításából. Az idő, és az erőfeszítés elengedhetetlen ahhoz, hogy egy pillangó pillangóvá váljon. Ez az, amiről nem tudott a jószándékű kisfiú.

Te szoktad-e siettetni a dolgokat?

Ma a saját jellemünkről, annak formálásáról, fejlődéséről fogunk beszélni.

1.       Mi a legnagyobb félelmed?

2.       Mi a legbosszantóbb hibád (ami téged bosszant)?

3.       Melyik tulajdonságodat nem cserélnéd el semmiért?

4.       Miben lehetsz példa mások számára? (Vagy: miben szeretnél példa lenni a gyerekeid számára?)

5.       Van-e egyáltalán olyan, hogy keresztyén jellemfejlődés? Hiszen, aki megtért, azzal már minden OK, nem?

Bibliai személyek példái: Dávid- kitartó, töretlen hit az üldözésben, visszafejlődés királysága csúcsán: vétke Betsabéval, aztán ismét fejlődés: bűnbánatában.

Péter: fejlődés az önismeretben, alázatban: Ján 21,15-23, fejlődés az emberek elfogadásában, a hitben, a teológiai látásban: ApCsel 10, visszaesés az embereknek való tetszés miatt (képmutatás):Gal 2,11-14

Keresztyénként is lehet fejlődni, sajnos „visszafejlődni” is, de szükséges és fontos a jellem fejlődése. A keresztyén jellemfejlődés (fejlesztés) azonban nem választható el a megszentelődéstől! Épp ezért más, ezért több, mint a világi önfejlesztő tréningek.

Mi a megszentelődés?

  • Róm 6,6-23 a bűnnek meghalni, Istennek élni
  • Róm 8,1-10 a Lélek dolgaival törődni
  • Róm 12,1-2 teljesen odaszánni magunkat, és folyamatosan Isten igéjéhez igazítani a gondolkodásunkat.
  • IKor5, 1-13 megszentelődés közösségi szinten
  • Gal5, 16-26 a Szentlélek által teremjük a gyümölcsöket, ez a gyümölcstermés maga a megszentelődés
  • Ef 4,1-6 és 16-32 az elhíváshoz méltóan élni, Krisztusra hasonlítani (növekedés= folyamat, azaz egyre jobban, mindig!)
  • Filippi2, 1-16 a tiszta, krisztusi szeretet útját járva világítani

Mi az én részem a megszentelődésben? Hol jön elő a harc? (akarom-e igazán, engedem-e, akarok-e küzdeni azért, hogy ami rajtam áll, megtegyem?)

Személyes példák megbeszélése (v. vkit megkérni bizonyságot tenni  az életében végbement/végbemenő megszentelődésről)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük