Csend (Kiss Bertalan)

Cél: Megérteni a csend fontos szerepét az életünkben. Megtanulni elcsendesedni egy kicsit. Megtanulni, hogy a csendben meghallható az Isten.

Bevezetés: Néma Bob magyaráz. Pantomimban kell előadni minél viccesebb, vagy érdekesebb feladatokat.

Csend játék: Feladat az, hogy 3 percen keresztül némán kell figyelni.

Kérdések a játékhoz: Milyen volt csendben lenni? Jó vagy Rossz? Minek? Tudtatok-e egyáltalán csendben maradni? Észrevettél-e valamit?

Tud a mai ember csendben lenni?

Milyen dolgok akadályozzák ebben?

Milyen zajok vannak az ember életében?

Külső zajok: Zene, Tv, Tömeg, Gépek, stb.

Belső zajok: Gondolatok, Tervezés, Sátán, stb.

Fontos dolog szerintetek a csend? Miért?

Játék: Meghallod-e, amit mondok? Egy emberhez csendben beszélsz, miközben a tömeg zajong körülötted. Aztán csendben is elmondod ugyanezt. Egyik alkalommal meghallod, másikkal nem.

A csend az ember életében nem lehetőség, hanem szükséglet. Kell az embernek csend, ahhoz, hogy pihenni tudjon, hogy tanulni tudjon, hogy le tudja tisztázni a gondolatait, hogy célokat lásson, és a legfontosabb, hogy imádkozni tudjon és meg hallhassa Istent. Istent csak csendben lehet meghallani, és megszólítani is. Mert Ő csendesen szól, és nem hallod meg, ha nem élsz meg néha, és nem csendesedsz el. És csak csenden tudsz figyelni rá, hogy oda tudj figyelni, és megérteni, mit akar az életedben.

Ige: Illés története

Jézus is tartott magában csendességeket. Elment egyedül imádkozni. Találkozni az atyával. A próféták is és a királyok is így tettek. Ha az Isten fiának szüksége volt csendre az életében, miért gondoljuk, hogy nekünk nem kell? Nem kell, ahhoz, hogy boldogabb, egészségesebb, teljesebb életünk legyen? Ezt az ördög akarja elhitetni velünk, és tele is tömi az életünket zajjal. hogy nehogy Istenre figyeljünk. Hogy elhiggyük, hogy akkor tudunk szórakozni, feltöltődni, pihenni, ha valamivel elfoglaljuk magunkat, és zajjal vesszük körül életünket. Szükségünk van csendre, hogy át tudjuk gondolni a hetünket, dolgainkat, hogy tisztába tudjuk tenni gondolatainkat, hogy észre tudjuk venni, mi a gond, a bűn az életünkben, hogy el tudjuk mondani Istennek ezeket, és kéréseinket. Jó csendben lenni azért, hogy meg tudjunk hallgatni másokat. Vannak okosabb papok, és vezető emberek, akik a sok teendőik között szakítanak időt arra, hogy ne csináljanak semmit, és csendben legyenek, elmélkedjenek, imádkozzanak egy fél napon keresztül. így azt látták meg, hogy kiegyensúlyozottabb az életük, eredményesebb a munkájuk. Fel tudnak készülni a feladataikra, meg tudnak nyugodni, stb. Úgy nevezik ezt az időtöltést, hogy „szóló”, annyit jelent: egyedül.

A csendes napoknak is ez a célja, és a nyári táboroknak.

Ti tudtok csendben lenni?

Nektek mi az akadálya?

Mi tehetsz azért, hogy legyen csendességed?

  • Szánj időt rá
  • Legyél csendben
  • Tedd le olyankor a gondolataidat is
  • Kérd az Istent, hogy tudj csendben lenni
  • Legyél egyedül
  • Tanulmányozd, ne csak olvasd a Bibliát