Bosszúállás vagy megbocsátás (KIss Bertalan)

CÉLMegértsék a fiatalok, ahogy fölöttünk egy megbocsátó Isten munkálkodik, aképpen mi végkép nem lehetünk haragtartók és bosszúálók.

TÉMABosszúállás vagy megbocsátás

JELENET:

Kiválasztunk 4 ifist és elmagyarázzuk neki az alábbi szerelplőbeosztást és feladatot.

Szereplők: 2 fiú (Józsi, az öcsike – Géza, a báttyus)

Szülők (Apa és Anya)

Megjegyzés: Elhívjuk oldalra a szereplőket s felvázoljuk nekik a jelenetek rövid tartalmát, melyet nekik rögtönözve kell előadniuk.

1. Jelenet: A szülők Józsikát kényeztetik és megfeledkeznek az ő bátyáról.

2. Jelenet: A két testvér beszélget: Géza durván bánik az öccsével, mert ő a „papa kedvence”. Józsi annyira megsértődik, s szívére veszi a dolgot, hogy megszökik otthonról.

3. Jelenet: A két testvér ezután 10 évig nem is találkozik. Józsi közben meggazdagodik, Géza pedig elszegényedik.

Géza segítséget megy kérni Józsitól (mondjuk az adósságát rendezze el mert külön-ben kiköltöztetik a családját a lakásukból).

EDDIG TART A JELENET!!! [?] Mit tegyen most Józsi?

A többi ifis 2 csapatra oszlik, s kitalálják, hogy mi legyen a történet vége. Miután készen vannak, elmagyarázza az egyik, s majd a másik csapat is a szereplőknek az ők befejezésüket. A „színészek” pedig ezt előadják.

[?] Melyik biblia történethez hasonlít ez a jelenet? – József története

IGE: 1 Móz. 50, 15-12 (két ifis olvassa fel: 1. 15-18-ig, a 2. 19-22-ig)

Valakit (aki jártas az igében) kérjünk meg, hogy mesélje el röviden József egész történetét.

[?] Felolvasott igeszakasz miről szól: bosszúállásról v. megbocsátásról? (az utóbbi)

[?] Mi megtudnánk ilyen helyzetben bocsátani?

[?] Honnan volt Józsefnek ereje megbocsátani?

TANÍTÁS:

József testvérei – miután apjuk meghalt – azt feltételezték, hogy az öccsük megfogja bosszulni a sérelmeket. Azért hitték ezt mert ők így tennének a helyébe, s ezt feltételezték Józsefről is.

„József sírva fakadt” – írja az Ige. Megtehette volna, hogy fölényeskedik, megmutassa, hogy milyen nagy lett a hatalma (ahogy azt annakidején megálmodta), de ő nem ezt tette, hanem megalázkodott és sírni kezdett. Mi pedig sokszor ha bebizonyosodik az igazunk, akkor nem győzzük eleget dicsérni magunkat.

Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én? – kérdi József. Nem nekünk embereknek kell ítélkeznünk, hanem ezt csak egyedül Isten teheti meg. (Róm 12, 19: „Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr.”)

Isten jóra fordíthatja a mi elrontott életünket, tetteinket, döntéseinket – s így mi is áldása lehetünk a családunknak, barátainknak, osztálytársainknak, stb.– engedjük, hogy Isten munkálkodjék az életünkben, s nem a mi büszkeségünk, haragunk, meg nem bocsátásunk.

ZÁRÓ IGE: Préd 11, 10 „Távolítsd el szívedből a bosszúságot, és tartsd távol magadtól a rosszat, mert az ifjúkor és a fiatalság mulandó!”