A beszéd adománya. (Kiss Bertalan)

Cél: Meglátni a beszédben, hogy különleges dolog, és megtanulni helyesen használni.

Bevezető feladatok: Írj át egy szöveget szlengesen, Írj át egy szlenges szöveget normálra. Folyamatos beszélés, meddig bírod.

Bevezetés: A mai témánk egy olyan jelenségről szól, ami jelentősen meghatározza az életünket, és ami szinte természetes az életünkben. Ez a beszéd adománya.

Mit gondoltok: az, hogy beszélhetünk jó dolog? Természetes dolog?

Az, hogy beszélhetünk, nekünk természetesnek tűnik, de nem az. Ez adomány, Isten adománya. Ezzel Isten megkülönböztet minket az állatoktól. Az állatok is kommunikálnak, de ez csak ösztönszintű. Nem írnak verseket, nem ülnek le a barátokkal dumálni. Valójában a beszédben is az fejeződik ki, hogy az embert Isten a maga képmására teremtette. Azért nagyszerű és különleges dolog tehát beszélni, mert ezzel isteni vonás van bennünk. Mivel ilyen nagyszerű és különleges dolog a beszéd, nem mindegy, hogyan használod. Lehet nagyon jól és jóra, és lehet nagyon rosszul is.

Hogyan lehet jól használni?: Tanulás, kommunikáció, bátorítás, vigasztalás, tanítás, stb.

Hogyan lehet rosszul használni?: Jakab levele, a nyelv bűnei.

Vannak olyan dolgok a beszédünkben, ami nem bűn, mégsem kéne úgy használni?

Igen vannak:

  • Kiabálás, nem az olyan, amit az erdőben csinálsz az eltévedt társadnak, hanem óbégatás.
  • Csúnya beszéd
  • Indulatszavak, szitokszavak
  • a nyelv helytelen használata

szlenges, laza beszéd, több leszel, ha így beszélsz? Értékesebb? A világnak ma ez a hóbortja, hogy minél lazább vagy, annál menőbb. ez nem igaz, nem kell úszni az árral.

Szerintetek Isten előtt ezek fontosak?

Az ember a személyiségét az ember a beszédén keresztül tudja kifejezni a legjobban. Beszéded árulkodik rólad. mit mond rólad a beszéded? A helyes beszéd érték. Gondolj arra, hogy az, hogy beszélhetsz Isten adománya.

Hasonlít e a beszéded Istenére?

Igehelyek: zsolt. 12,7

                zsolt 34,7

                zsolt 36,4 51,6

                péld. 10,19 15,26 17,27