Öltözködés, divat (Dancs Edina)

Öltözködés, divat (Dancs Edina)

 Öltözködés, divat (kisifi)

Bevezető játék: Két csapatra osztjuk a csoportot, néhány nagyifist megkérünk, hogy legyen zsűrizzen. Mindkét csapat kap egy sálat (lehetőleg minél nagyobbat), feladatuk, hogy minél többféleképpen használják fel öltözékük kiegészítőjeként. A csapatok egymást nem láthatják, csak a zsűrinek mutatják be ötleteiket, az a csapat nyer, aki több variációt talál ki.

Igaz-hamis játék (vitaindító, gondolatébresztő)

Az alábbi állításokról minden ifis döntse el, szerinte igaz, vagy hamis, a végén beszéljék meg az eredményeket, mondják el a véleményüket.

1. Aki márkás ruhákban jár, arra jobban odafigyelnek az emberek.

2. A divatot minden esetben követni kell, különben kinéznek a közösségből.

3. A legtöbb ember az alapján ítél meg, ahogy kinézek.

4. Manapság a lányoknak muszáj nagyon szexi ruhát (mélyen dekoltált, mini, stb.)felvenni, ha el akarnak érni valamit.(Pl. jó jegyet a vizsgán)

5. Fontosabb, hogy a ruhák és cipők kényelmesek legyenek, mint hogy divatosak, vagy különlegesek.

6. A keresztyén embereknek egyáltalán nem szabad követniük a divatot.

7. A keresztyén embernek mindegy, hogy mit vesz fel, és hogy néz ki, úgyis a belső számít.

Beszélgessünk arról, hogy mióta és miért is hord az ember ruhát. (Éden-kert, bűneset, el-kell-rejtőznöm-érzés!)

Milyen funkciókat kell betöltenie a ruháinknak? (Elsődleges funkció a védelem, a kényelem, másodlagos funkció az önkifejezés.)

Az öltözködés másodlagos funkciója nagyon hamar elsődleges szerephez jutott, a társadalmi különbségeket, vagy akár családi állapotot hivatott jelezni. (Másképp öltözködtek annakidején a királyok, és a hercegek, a bárónők, és a cselédlányok, másképp a hajadonok, és az asszonyok, pl.fejkendő viselése a magyar asszonyoknál faluhelyen nagyanyáink korában még szinte kötelező volt, másképp az özvegyek.) Az öltözék a régebbi időkben még sokkal többet elárult viselőjéről, mint manapság. Ez jó volt, vagy rossz szerintetek?

Jakab 2, 1-4-et felolvasni, megbeszélni!

Ma már nem biztos, a ruhája alapján el tudjuk dönteni valakiről, hogy milyen családból származik, vagy van-e férje, felesége, stb., ez persze nem jelenti azt, hogy ma nem áll fenn annak a veszélye, hogy az öltözéke alapján ítéljenek meg valakit.

Képeket mutatni a divat változásáról! (Melléklet)

Megjegyzés: a melléklet képei a teljesség igénye nélkül lettek kiválogatva. Jó hozzáfűzni a képekhez egy-egy gondolatot, pl. hogy milyen hosszú időbe került egy cifraszűr elkészítése, és hogy mekkora értéket jelentett, hogy az 1800-as években, a kerékpár feltalálásától kezdve kezdtek el a nők nadrágot hordani, mert abban egyszerűbb volt biciklizni, a 60-as évektől rövidült a szoknya, a hippi korszakban lett igazán népszerű a trapéz farmer, és jó beszélni arról is, hogy voltak olyan ruhadarabok, amelyek cseppet sem voltak kényelmesek, pl. a régi fűzők, amelyekben levegőt is aslig kaptak a hölgyek, a francia rizsporos parókák, amiben nem szellőzött a fejbőr, s az eredeti haj, és ma is van káros hatása bizonyos daraboknak, pl. a derekat nem takaró pólók a lányoknál különböző gyulladásokhoz vezetnek (vese, petevezeték, hólyaggyulladás,) ezeknek szövődményeként akár meddőség is kialakulhat!

Nézzük meg, mit tanít Isten igéje az öltözködésről!

  • 1Tim 2, 9-10
  • 1Péter 3, 3-4
  • Péld 31, 10-31
  • Péld 11,22
  • Péld 25,12
  • Jer2,32

Ezek az igék arra hívják fel a figyelmünket, hogy ne a külsőségek legyenek számunkra fontosak, a belső szépség az, ami fontos kell, hogy legyen számunkra, akkor is, ha magunkra, s akkor is, ha másokra nézünk. Az asszonyok (s lányok) mértékletességre való felszólítása nem véletlen, hiszen az, amit a ruha látni enged, hatással van a férfiakra. Ha nem muszáj, ne kínozzák őket! és ne vigyék kísértésbe… Ugyanakkor nem kell igénytelennek lennünk, a derék asszony öltözete változatos, igényes. Isten igéje nem ellenzi a szépet, sőt, értékeli azt, Izráel népében a nők is, férfiak is szerették a szép dolgokat, ékszereket, stb. A baj az volt, amikor ezek túlságosan fontosak lettek számukra, amikor vki szépsége miatt felfuvalkodott (pl. Absolon), amikor felszínessé, sekélyessé vált a lelkük, mert csak a külsővel törődtek.

Levezető feladat: Tervezzenek ruhát, pólót maguknak, olyat, ami bibliai mércén megáll, és szívesen felvennék, olyat, amit ők hoznának szívesen divatba! (Külön fiúk, lányok, kreatívabbak akár egymás számára is tervezhetnek, rajzolják le!)

Ezek is érdekelhetnek....